FNTi editia a II-a, zilele 8 si 9 noiembrie

Sambata, 8 noiembrie

TEATRU
19:00 : Statuia Libertatii V2.0 dupa Phantom Pains de Vasily Sigarev | | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Productie Contemporanis, Iasi
Regie: Alexandru Arion
Cu: Razvan Banut, Doru Talos, Ingrid Robu
Durata: 60'

Ideea spectacolului este nebunia privita ca o alternativa a realitatii. Intr-o lume cenusie, decazuta, normala, nebunia unei femei apare ca o raza de lumina pentru cei care vor sa o vada. Actiunea se petrece intr-un cimitir de trenuri, capatul universului, care colcaie de hoti, betivi si functionari de cea mai joasa speta.
O femeie care a pierdut tot, folosita in mod repetat de catre functionarii depoului, cauta intr-o rutina obsesiva umanitatea si fericirea. Aparitia ei aduce, odata cu dansa, sentimente sincere, frumoase, ce nu pot fi trecute cu vederea de Dimitrii, care, coplesit de realitate, nu mai poate suporta situatia.

TEATRU
19:00 : „Proștii sub clar de luna” de Teodor Mazilu | In Culise la IMAGO (Pța Națiunilor Unite nr.3-5)
Producție In Culise la IMAGO, București
Regie: Cristian Bajora
Cu: Alex Vlad, Ioana Chelmuș Ștefan Nistor, Alina Petrica, Paul Alexandru
Durata: 60′

O comedie despre traiectoria pe care o urmeaza viața de cuplu, o imagine-metafora pentru o societate dezumanizata in care pana și viața de familie se vinde și se cumpara cu o nonșalanța uimitoare.

Cautarea fericirii nu se sfarșește dupa casatorie. O femeie care nu lucreaza nu va fi niciodata prea incantata de faptul ca soțul sau iși iubește meseria pe care o practica cu placere și uita ca are acasa o prințesa de intreținut. Un barbat arivist nu va fi niciodata prea incantat ca soția sa ii ofera foarte multa iubire.. și cam atat. Și-atunci se produce ruptura in cele doua cupluri din poveste – Gogu o parasește pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa il parasește pe Emilian pentru Gogu și cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu traiesc fericiți pana la adanci batraneți. Pentru ca uneori fericirea nu inseamna nici bani, nici iubire…

TEATRU
19:00 : „Valsul Hazardului” | Teatrul Coquette (Calea Calarași nr.94)
Producție Teatrul Coquette, București
Regie: Ingrid Bonța
Cu: Ruxandra Balașu, Mihai Capațina

O femeie face un accident cu masina si ajunge sa raspunda in fata unui inger, care-i puncteaza fiecare raspuns. Jocul dintre ei ia insa, o turnura neasteptata. Spectacolul Valsul Hazardului este o tragicomedie construita pe o structura suprarealista. Totul e un joc condus de un inger total atipic, iar miza se schimba si creste din ce in ce mai mult.

TEATRU
19:30 : „Dumnezeul de a doua zi” de Mimi Branescu | Teatrul Mignon (Bdul Hristo Botev nr.1)
Producție Electric Theatre – Timișoara
Regie: Mihaela Lichiardopol
Cu: Bogdan Spiridon, Alina Chelba
Durata: 80′

O poveste emoționanta cu accente comice, dramatism, sensibilitate și dragoste.
„Daca Mimi Branescu m-ar provoca sa dau un al doilea titlu acestei piese aș spune fara indoiala “Romeo si Julieta XXI”. Doi tineri care se indragostesc iremediabil, in cateva ore, pe fundalul “balului” oferit de strazile Bucurestiului, care se iubesc tulburator și sunt fericiți intr-o garsoniera de 40 m2 și carora parinții imaturi reușesc sa le faca viața un coșmar. Totul este brodat pe umorul de calitate inconfundabil al lui Mimi Branescu. Și ca sa inchei tot cu o provocare și anume cu cea pe care am simțit ca mi-o lanseaza mie, ca regizor, autorul : aceea de a materializa emoțiile ascunse sub ironie ras și chiar situații grotesti uneori. Dumnezeu de a doua zi este un spectacol emoționant in primul rand.” – Mihaela Lichiardopol (regizor)

TEATRU
21:00 : „La țiganci” dupa Mircea Eliade | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Producție Unteatru, București
Regie: Andrei și Andreea Grosu
Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotlet
Durata: 90′

La tiganci- textul care vorbeste cel mai clar si in acelasi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumusetea luptei pe care o duci cu un text care are la baza o nuvela fantastica e ca indiferent de cine castiga , rezultatul este uluitor: un spectacol in care recreem o lume neinteleasa pe care incercam sa o decriptam prin bucatele de limbaj recognoscibil.

TEATRU
21:00 : „Sex, drugs, gods and rock’n roll” dupa textele lui Eric Bogosian si José Saramago | Godot SubScena (Str. Blanari nr.14)
Producție Compania Aradi Kamaraszinhaz, Arad
Regie: Tapasztó Ernő
One-man show cu Harsányi Attila
Durata: 60′

Acest melanj din textele lui Eric Bogosian si Jose Saramago intitulata Sex, drugs, gods & rock’n’roll reincarca Biblia. Actorul Harsányi Attila intr-un scaun de birou echipat cu un microfon se schimba dintr-un Dumnezeu top manager intr-un Noe care sufera de depresie, dintr-un Cain destins intr-un rocker care e mandru de trecutul lui plin de droguri. Indeparteaza si face sa fie inteles ceea ce este aproape plictisitor de cunoscut, jucandu-se iscusit si trufas cu intrebarea ce ar fi, daca” – Jászay Tamás

TEATRU
21:30 : „Dragoste și capșuni” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Producție Godot Cafe-Teatru, București
Regie: Marius Galea
Cu: Ana Odagiu, Alex Zob
Durata: 80′

Dragoste și Capșuni exploreaza diferite teme, printre care și inutilitatea legaturilor care se bazeaza pe sex, dorința și pe versatilitatea comportamentului uman, care ne arata cine suntem de fapt și cum ne modificam in funcție de persoana cu care intram in contact sau de momentul in care ne aflam. Textul are o putere erotica mare, fara a fi indecent și are capacitatea de a te pune pe ganduri. Este o comedie interpretata de doi tineri și talentați actori, care au norocul de a da viața mai multor personaje.
Imaginativ! Vizual! Exploziv! Plin de umor! Hot!

WORKSHOP
„Meisner/Industry Workshop” cu Eugene Buica

“Actorii vor invata cum sa traiasca cu adevarat in prezent si sa aduca autenticitate muncii lor, in timp ce devin prezenti si pentru partenerii lor de joc. A-ti asculta partenerul si a reactiona sincer in fata lui in fiecare moment, este ceea ce sta la baza actoriei. Exercitiul repetitiei este singura modalitate prin care se creeaza aceasta baza actoriceasca. Iata cativa dintre practicantii tehnicii Meisner: Robert Duvall, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy, John Malkovich si Kathy Bates.” – Eugene Buica.


Eveniment este realizat cu sprijinul Ambasadei S.U.A la București

WORKSHOP
„Casting Toolkit” cu Florentina Bratfanof

Participantii vor trece prin situatii si exercitii similare celor unui casting. Lucru pe text, distribuirea unor fragmente de scene, improvizatie, filmari individuale ale probelor, feedback pe ceea ce s-a lucrat, alaturi de invitatii surpriza din ultima zi a workshop-ului.

WORKSHOP
„The 24 Hour Play”

In 24 de ore se desfașoara intregul procesul de construcție al spectacolului, de la alegerea echipei, la scrierea piesei, repetitii și pana la ridicarea cortinei.

Duminica, 9 noiembrie

TEATRU
16:00 : „Malaieș in Calcaieș” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Producție Frilensar – Iași
Regie colectiva
Cu: Ada Lupu, Loredana Cosovanu, Ioana Corban, Daniel Chirila, Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu
Durata: 60′

Nu-i asa ca ti-e dor de copilarie, de joaca si de poveste? Vino la “Malaies in Calcaies” un spectacol de teatru marca Frilensar , un spectacol ce-si propune sa readuca in prim plan traditiile si obiceiurile ca factor esential in recapatarea identitatii nationale. Suna maret, dar de fapt e o joaca de copii mari pe un scenariu din “Capra cu trei iezi”, o joaca plina de umor si voie buna.

TEATRU
16:15 : „Dumnezeu iubește” de Zlata Demina | Teatrul de Arta București (Str. Sfantul Ștefan nr.21)
Producție Teatrul IV, București
Regie: Tomi Cristin
Cu: Amalia Ciolan, Tamara Roman, Teodora Calagiu Garofil, Ana Maria Carablais, Darius Daradici Liviu Cheloiu, Magda Catone
Durata: 1h

Dumnezeu iubește este un spectacol despre condiția femeii și despre rolul și rostul ei de mama. Patru femei insarcinate sunt internate intr-o rezerva a unui spital asteptand sa nasca – patru destine care se intersecteaza intr-un punct din timp și din spațiu, urmand ca mai apoi sa-și reia traiectoriile separat, fiecare mai bogata cu o viața. Toate, afara de una.
Sase actori construiesc o poveste in care nu se poate sa nu te regasești, pentru ca, pana la urma, cu toții suntem fii unor mame și, indiferent ce facem, pe toți ne iubește Dumnezeu.

CARTE DE TEATRU
18:00 : FNTi „CITESC TEATRU!” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Balcescu nr.2)

Ana-Maria Nistor – lansarea volumului „PIAȚA TEATRULUI”, Editura Academiei Romane

O carte fascinanta și savuroasa despre teatrul interbelic, aflat la raspantia dintre arta, cancanuri, politica și culise. Peste 500 de pagini de marturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvaluiri despre viața artistica și sociala, care seamana izbitor cu unele de astazi.
Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului romanesc dintre cele doua razboaie mondiale, ci mai mult decat atat: o imagine multidimensionala, o veritabila holograma sonora, policroma și dinamica a unui fenomen cultural de substanța, surprins la o ora astrala a istoriei sale.
Vocea autoarei – calda, empatica, irigata subtil de o ironie tandra – se interfereaza armonios și funcțional cu a marilor scriitori ai epocii (G. Calinescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Șerban Cioculescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian și mulți alții) intr-o evocare polifonica, ampla și complexa a vieții din templul autohton al Thaliei și din pitoreștile lui imprejurimi complementare.
PIAȚA TEATRULUI este, de la un capat la altul, o carte fermecatoare despre o lume fermecata, populata de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni, cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburatoare care au fost mereu și vor ramane intotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.

TEATRU
19:00 : „Advertego” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Balcescu nr.2)
Producție Varoterem Projekt, Cluj-Napoca
Regie: Botos Bálint
Cu: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor, Sipos Krisztina, Imecs Tamás
Durata: 100′

Advertego este cea mai curajoasa abordare teatrala de pana acum a trupei Waitingroom Project, rezultatul unei lungi cautari, cu nenumarate blocaje și renașteri, un experiment (auto)ironic de a ocoli clișeele. Advertego – spectacol care merita privit fara a cauta un fir narativ – este greu de incadrat intr-o anumita categorie teatrala, dar ușor de savurat.

TEATRU
19:00 : „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Producție Unteatru, București
Regie: Mariana Camarașan
One-woman show cu Florina Gleznea
Durata: 85′

Amplasata in mijlocul anilor ‘60, povestea pornește de la moartea recenta a lui Mario și dezvaluie modul in care, intr-un priveghi solitar, Carmen, stabilește cu soțul ei un tragic și comic, acuzator și ingaduitor dialog-monolog, care pune in lumina personalitațile celor doi și conflictele lor de-a lungul intregii casatorii. Opera lui Mario – romancier și jurnalist liberal este vazuta de Carmen ca fiind una obscura și auto-compatimitoare, pietenii lui reprezinta o proasta influența, iar sexualitatea lui e jalnica. Ea il acuza de o infidelitate imaginara (cu atat mai mult cu cat este ceea ce simte ea), in timp ce iși afirma cu mandrie propria virtute. Piesa are desigur și un subtext politic – razbat aici vocile conservatoare ale Spaniei, pentru care moartea democrației este probabil, in secret, un triumf. Adevarul se dezvaluie subtil, dar și prin explozii surprinzatoare.

TEATRU
19:00 : „BOX F.M.” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Producție Radu Iacoban
Regie: Radu Iacoban
One-man show cu Catalin Babliuc. Voci: Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu, Sorin Dobrin
Durata: 70′

“Nu va zic sa va treziti ca vi s-a mai spus si tot degeaba.
Suntem mahmuri din nascare. “
David (Catalin Babliuc) e un DJ de radio neconventional. Un prieten al umorului, un inamic al prostiei si un degustator rafinat de muzica buna.

TEATRU
19:00 : „Cockoși” de Mike Bartlett | Teatrul Act (Calea Victoriei nr.126)
Producție Teatrul Act, București
Regie: Horia Suru
Cu: Rares Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemes, Ionel Mihailescu
Durata: 90′

“Un spectacol despre comunitatea gay? Dimpotriva, despre relațiile umane. Se iubesc de șapte ani. Locuiesc impreuna. Cand, la un moment dat, intre cei doi barbați intervine o femeie. Ea lupta sa-l caștige pe John. El lupta sa-l pastreze pe John. Tensiunea situației declanșeaza in baiatul ravnit de amandoi o criza de identitate in toata regula. Cine va caștiga? In momentul in care o hotarare incepe sa prinda contur și noi respiram ușurați ca John tocmai a ales, intervine elementul surpriza.” Cristina Rusiecki

EVENIMENT
21:30 : Gala de inchidere – FNTi ediția a II-a | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri:
Teatrul Act, Teatrul de Arta București, Teatrul LUNI de la Green Hours, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Coquette, Teatrul Mignon, Unteatru, In Culise la IMAGO, Teatrul de Sufragerie

Cu sprijinul:
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, F64, Halewood Wines, Hotel Ibis București, Cozyness Downtown Hostel

Parteneri media:
EuropaFM, 24FUN, Șapte Seri, Zile și Nopți, HotNews.ro, Yorick.ro, Teatru.PRO, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Scena.ro, The ONE, Sensoarte, Cooperativa Urbana, inFestival.ro, Radio Romania Cultural – Revista Teatrala Radio, Port.ro, B365.ro, TeenPress, Calendar Evenimente, IleanaAndrei.ro

FNTi | www.fnti.ro | [email protected] | 021 31 61 682