Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis / Desene

Duminica, 23 septembrie, ora 16.00, Muzeul National de Arta al Romaniei si Arhiepiscopia Romana Catolica din Bucuresti invita publicul in Salile Kretzulescu (acces vis-à-vis de Biserica Kretzulescu) la lansarea albumului „Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene”, eveniment care va marca si finalul expozitiei cu acelasi titlu, deschisa la MNAR din 13 iunie 2018.

„Aparitia acestui album este doar un prim pas in valorificarea acestei opere artistice unice – apartinand unui om deosebit, plin de har, Vladimir Ghika – ridicat la cinstea altarelor ca Fericit. Azi, la cinci ani de la beatificarea sa, aceste desene vad lumina tiparului in premiera, in forma unui album, gratie Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti” – a spus prof. dr. Anna-Maria Orban, curatorul expozitiei.

Lansarea albumului se va face in prezenta IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si a directorului MNAR, dl. arhitect Liviu Constantinescu.
Participarea este gratuita in limita locurilor disponibile.
Albumul a aparut la Editura ARCB sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar si prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB) si a Pr. dr. Francisc Ungureanu (Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika).
Cu aceasta ocazie, se va prezenta si turul virtual al expozitiei, realizat de artistul fotograf Emilian Savescu. Expozitia mai poate fi vizitata pana pe 23 septembrie inclusiv si cuprinde ilustratiile realizate in jurul anului 1922 si pregatite pentru cartea sa La Visite des pauvres, niciodata publicata cu ilustratii. Aceasta a fost urmata de Les Intermèdes de Talloires ce prezinta o serie de gravuri realizate dupa desenele originale din anul 1919, dar publicate in 1923, in editie bibliofila, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezinta letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, doua schite de timbre cu Stemele Principatelor Romane, proiectul de sigiliu al Consiliului National al Unitatii Romane, ilustratiile color Invierea lui Lazar, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagina de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hartie si desene pe obiecte (doua cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika si al Alexandrinei, nascuta Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasa educatie „prin lucruri si carti” – asa cum chiar el marturisea intr-o scrisoare. A studiat dreptul si filosofia, apoi teologia, dar si artele in tinerete, dedicandu-si timpul si viata pentru slujirea aproapelui, devenind preot si martir al credintei. Si-a valorificat talentele si talantii precum un carturar, lasand in urma nu doar o importanta activitate pastorala, asezata sub semnul caritatii, ci si o opera artistica deosebita.

Muzeul National de Arta al Romaniei
Salile Kretzulescu (Accesul vis-à-vis de Biserica Kretzulescu)

23 septembrie 2018, ora 16.00
Participarea este gratuita in limita locurilor disponibile.

Senso Arte este Partener Media al Muzeului National de Arta al Romaniei