Expozitia inZIDIRI a sculptorului Liviu Russu

Galateea Contemporary Art organizeaza miercuri, 20 februarie 2019, ora 19 la vernisajul expozitiei inZIDIRI a sculptorului Liviu Russu, un eveniment prezentat de Doina Mandru, critic de arta.

Expozitia inZIDIRI de la Galateea, a carei curatoare sunt Ioana Setran si Cristina Popescu Russu reuneste cateva din sculpturile lui Liviu Russu, construite din materiale ceramice, care fac parte din serii de lucrari (lemn, piatra sau bronz), cu aceeasi obsesiva problematica a zidirii, imolarii, constructiei si deconstructiei. Desenele si schitele, in creion sau penita, au precedat intotdeauna sculpturile.

Una din trasaturile remarcabile ale plasticii lui Liviu Russu este monumentalitatea intrinseca a acesteia. Fie ca e vorba de sculptura mica, fie ca ne referim la cea de simpozion, coerenta interioara se pastreaza, raporturile dintre volume sunt armonice, un motiv / o alcatuire de forme isi afirma identitatea formala nestirbita indiferent de dimensiuni. Monumentalitatea piesei e prezenta in miezul conceptual, in gandirea artistica de fond a sculptorului – spunea Adrian Guta, critic de arta.

Un eveniment care l-a marcat pe artist a fost tragedia americana din septembrie 2001. Ecoul in planul creatiei l-a constituit aparitia seriilor Target si Constructie- Deconstructie – suite de prisme (uneori coloane), realizate in lemn, ceramica (gresie), bronz ori piatra, cu verticala dreapta sau usor inclinata, rupta, ranirea fiind limpede indicata de mici sau mai adanci falii orizontale si oblice, de muscatura triunghiulara aplicata pe trunchi, frangerea traseelor canelurilor acestuia.

Istoria sculpturii romanesti din ultimele patru decenii include intre reperele sale importante si opera lui Liviu Russu, exemplara prin coerenta si soliditate, claritate a semnului plastic, asociat unei semantici cu valabilitate universala. (selectie din text critic, 2017)

Expozitia poate fi vizitata in perioada 20 februarie – 15 martie 2019.
Intrarea este libera.

Senso Arte este partener media al Galateea Contemporary Art