Deschiderea expozitiei permanente „Biserica Manastirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate si arta”, la Muzeul National Cotroceni

Muzeul National Cotroceni organizeaza marti, 7 octombrie 2014, orele 18,00, in Spatiile Medievale, deschiderea oficiala a expozitiei permanente: Biserica Manastirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate si arta.

Expozitia prezinta o parte a patrimoniului recuperat, apartinand bisericii manastirii Cotroceni, ctitorie a domnitorului Serban Cantacuzino (1678 – 1688).

Evenimentul este prilejuit si de implinirea a cinci ani de la sfintirea noii biserici Cotroceni in octombrie 2009, si de sarbatorirea celui de-al doilea hram Sfintii Mucenici Serghie si Vach, care se praznuiesc in ziua de 7 octombrie.
Obiectele de o valoare patrimoniala inestimabila au fost supuse unui amplu proces de restaurare, in laboratoarele specializate ale muzeelor din Bucuresti si din tara: Muzeul National Cotroceni, Muzeul Militar National Regele Ferdinand I, Muzeul Olteniei, Craiova, Complexul National Muzeal Astra – Sibiu, Muzeul Bucovinei, Suceava, Muzeul Unirii, Alba Iulia – Centrul National de Conservare si Restaurare Carte, cu scopul de a evidentia valoarea lor artistica, de marturii semnificative ale artei create in spatiul romanesc sau in alte areale culturale, pentru acest asezamant monastic.

Domnitorul Serban Cantacuzino a fost ctitor al manastirii Cotroceni, initiator si sustinator al introducerii limbii romane in cancelaria domneasca si in biserica si aparator al crestinatatii, urmarind cu perseverenta inlaturarea dependentei fata de Imperiul Otoman. S-a remarcat drept un sustinator al tiparului, contribuind la tiparirea in limba romana a Bibliei (1688), cunoscuta sub numele de Biblia de la Bucuresti.
In cadrul expozitiei de la Muzeul National Cotroceni este expus pentru prima data publicului, o parte din patrimoniul recuperat care a apartinut bisericii Cotroceni: icoane imparatesti, de iconostas, praznicare cu dubla fata, cu ferecatura, un iconostas din 1849, cruci de iconostas si de altar; obiecte de orfevrarie liturgica din argint (anafornite, candele, sfesnice, cruci de mana, candelabru cu decoratie de influenta baroca, obiecte de cult utilizate in timpul serviciului divin); broderii liturgice (felon, poale de icoana, valuri de tampla, procovat, epitaf Plangerea Domnului – secolele XVII – XVIII); carti (Istoria Patriarhilor Ierusalimului scrisa de Dositei patriarhul Ierusalimului, 1715, Biblia, Blaj, 1795, Sfanta Evanghelie, Venetia, 1801, Minee tipatite la Venetia (1672 – 1790), Apostol, Buzau, 1704, Octoih, Manastirea Neamt, 1836, Evanghelie cu ferecatura, Bucuresti, 1856); piese de mobilier: (strane – sec. XVII si XIX, amvon – sec. XIX, jilt arhieresc – sec. XIX, tetrapod – sec. XIX analoghioane – sec. XIX, mese cu picior – sec. XIX, mese cu panou decorativ Sfanta Treime – sec. XIX).
Expozitia Biserica Manastirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate si arta deschisa in spatiile medievale ale Muzeului National Cotroceni, intregeste expozitia permanenta dedicata evolutiei ansamblului medieval si modern de la Cotroceni, fiind cea mai valoroasa dintre componentele sale, remarcabila prin istoria de peste trei secole si ilustrarea artei romanesti din epoca medievala.
Nu in ultimul rand, se implineste intr-un fel si dorinta domnitorului Serban Cantacuzino, de a pastra in spatiile ctitoriei sale – impresionantele pivnite cantacuzine – odoare sfinte, pe care le i daruise si care, indiferent de vitregia vremurilor, trebuiau sa ramana ale manastirii si bisericii, asa cum se preciza in hrisovul de ctitorie al acestui valoros ansamblu manastiresc de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Parteneri: Apa Nova, Konica Minolta

Parteneri media: Onlinegallery.ro, Agentia Nationala de Presa “Agerpres”, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Agentia de presa Rador, TVCity, Modernism.ro, Radio France International, Vacante la tara, Traveller Magazin, Diplomat Club, ArtOut, Caminul, Business Woman, Q Magazine, Artindex, Fundatia Culturala Magazin Istoric, Historia, Breslo.ro, Sensoarte. Sapte Seri