Cantus Mundi Fest, cel mai mare eveniment pentru Ziua Europei in Bucuresti

Pe 8 mai, cu o zi inainte de Ziua Europei, Primaria Capitalei si Teatrul Excelsior, in parteneriat cu cel mai longeviv ansamblu coral din Romania – Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”, organizeaza cel mai mare eveniment care marcheaza sarbatoarea unitatii europene in Bucuresti.

Incepand cu ora 19.00, Parcul Tineretului din capitala va gazdui Cantus Mundi Fest, un spectacol care are in centrul atentiei integrarea sociala a copiilor si celebrarea solidaritatii prin muzica. Evenimentul reuneste peste 45 coruri, 6 ansambluri instrumentale si peste 1500 de copii care vor canta alaturi de invitati speciali, nume importante ale scenei romanesti: Loredana, Andra, Feli, trupele TAXI si VUNK, Nicu Alifantis & ZAN, Ducu Bertzi & Friends si Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Prezentatorii sunt binecunoscutii jurnalisti de radio George Zafiu si Vlad Petreanu. Pe aleile din Parcul Tineretului vor avea loc, pe tot parcursul zilei, actiuni si ateliere pentru copii: tablouri 3D, face painting, modelare baloane, atelier de colaje si intalniri cu magicieni.

In aceeasi zi, in intervalul orar 12-18, pe o alta scena din Parcul Tineretului, coruri Cantus Mundi si formatii Simfonia Mundi din capitala si din tara vor sustine scurte recitaluri pentru a celebra ziua marii comunitati din care fac parte toti cetatenii Uniunii Europene. Vor participa ansambluri din Bucuresti si din judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Braila, Covasna, Galati, Maramures si Vrancea. Partener oficial al Cantus Mundi Fest este Europa FM.
Data de nastere a proiectului european, 9 mai 1950, marcheaza declaratia istorica a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, la care ulterior au aderat si multe alte state de pe continent.

Teatrul Excelsior este o institutie de cultura infiintata in 1990, la initiativa maestrului Ion Lucian, aflata din 1999 in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Avand spectacole adresate copiilor si tinerilor cu varste intre 3-18 ani, Teatrul Excelsior contribuie la educarea si transformarea acestui segment de public, incurajandu-i implicarea in viata culturala. Prin seria de evenimente organizate in parteneriat cu Programul National Cantus Mundi, desfasurat de Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”, Teatrul Excelsior contribuie la crearea mediului propice dezvoltarii personale prin manifestarea laturii artistice a tinerilor din capitala si din tara.

Initiat in anul 2011, de catre dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul National Cantus Mundi a fost institutionalizat prin Hotararea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simpla idee, o Directie a institutiei aflata in subordinea Ministerului Culturii – Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe harta talentul, educatia si dezvoltarea culturala a tinerilor din Romania. In 7 ani, 4100 de dirijori si 250 000 de coristi din cele 41 de judete ale Romaniei vor face parte din Programul National Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca in 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa existe coruri in fiecare scoala din Romania.