Atilla Bartis. Pe insule

Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti organizeaza o noua expozitie de fotografie contemporana maghiara, aceasta fiind cea de-a doua manifestatie inscrisa in parteneriatul dintre cele doua institutii. In anul 2018, publicul bucurestean a avut ocazia sa admire operele artistului KORNISS Péter, care a prezentat in special fotografii documentare inspirate de activitati din viata satului de astazi. Anul acesta, vizitatorii vor cunoaste un alt fotograf care fascineaza pe de o parte prin tematica, dar si prin forta de expresie a imaginilor: BARTIS Attila. Acesta va aduce in prim-plan experientele de viata si povestile din spatele imaginilor.

Privind fotografiile sale, vom ajunge sa intelegem cum artistul „crede in puterea de abstractizare a alb-negrului, in transcendenta luminii, in sensul metaforic al umbrelor”, dupa cum marturiseste curatorul expozitiei, istoricul de arta Petrányi Zsolt.

Bartis Attila este mai bine cunoscut din ipostaza de scriitor, in ultimele trei decenii dedicandu-se cu predilectie scrisului, insa activitatea sa fotografica a inceput inainte de cariera literara. A studiat fotografia, iar portretele sale au atras atentia criticilor inca din anii `90. Propuse de autor sub titlul Pe insule „operele se leaga de Insula Java, de acel mediu unde artistul traieste si creeaza (ca si la Budapesta) intr-o mare parte a timpului sau, dar nu sunt fotografii documentariste. Lumea acestei insule indepartate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezinta celor de-acasa ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experiente de viata. Este locul unei existente si al unui mod de gandire disparute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om si natura profita inca de puterea elementara, originala a miticului.” – scrie Petrányi Zsolt.

Expozitia Atilla Bartis. Pe insule va fi vernisata marti, 17 septembrie 2019, la ora 19.00, in Rotonda Auditoriumului Muzeului National de Arta al Romaniei, iar la eveniment vor fi prezenti domnul Arh. Liviu Constantinescu, directorul muzeului, domnul Kósa András László, director al Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, doamna Brendus Réka, director in cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum si istoricul de arta Petrányi Zsolt, curatorul expozitiei.

***

Petrányi Zsolt este istoric de arta, curator si profesor universitar. A absolvit Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta. Incepand cu 2005, timp de cinci ani a fost directorul general al galeriei Műcsarnok, din 2011 fiind profesor la International Business School din Budapesta. In prezent conduce Colectia de Arta Recenta din cadrul Galeriei Nationale a Ungariei. Muncii sale curatoriale se datoreaza numeroase expozitii din Ungaria si din strainatate, printre altele organizand si expozitia Peace on Earth a pavilionului maghiar la cea dea 57-a Bienala de la Venetia.