Anja Lechner & François Couturier – interviu

Duo-ul Anja Lechner &François Couturier a fost prezent in premiera in Romania la Timisoara Capital Jazz Festival 2012, unde au sustinut un concert la finalul festivalului.

Afinitatea muzicala dintre Anja Lechner si François Couturier a fost evidenta in concertele si inregistrarile cu Tarkovski Quartet. In acest nou duo, violoncelista germana si pianistul francez traverseaza un larg arc muzical, abordand piese de G.I. Gurdjieff, Federico Mompou si Anouar Brahem, precum si compozitiile proprii ale lui Couturier. Noile aranjamente, interpretarea libera si improvizatia sunt toate parte din munca lor de explorare a unui repertoriu, situat metaforic sau muzical-istoric la intersectia dintre Est si Vest.

Muzica catalanului Mompou a fost influentata, in diferite etape, de impresionismul francez sau de sunetele naturii si de poezia mistica a Sfantului Ioan al Crucii. Greco-armeanul Gurdjieff, filozof si profesor spiritual, a compus muzica influentat de calatoriile sale prin Caucaz si Asia Mica, adaptand atat muzica laica, cat si dansuri sacre. Tunisianul Anouar Brahem, un maestru al oud-ului traditional, scrie muzica de inspiratie atat orientala, cat si occidentala. François Couturier a cantat mult cu Brahem, si a aprofundat liniile melodice estice si ritmurile ciclice arabe.

In acest timp, Anja Lechner s-a cufundat si a aprofundat universul sonor al lui Gurdjieff. Albumul “Canturi, imnuri si dansuri”, scos cu pianistul grec Vasillis Tsabropoulos, a avut succes atat la critica cat si la public.

François Couturier si Anja Lechner colaboreaza, de asemenea, in proiectul Compagnia D’Amore, cu cantareata Maria Pia Di Vito, in care Couturier face reinterpretari ale muzicii lui Pergolesi.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.