ANIVERSARE la Nottara

74 de ani de viata, o viata dedicata teatrului ... Alexandru Repan, un actor reper al copilariei si adolescentei noastre, un actor care ne-a vrajit in atatea roluri de film si de teatru. Ce e de spus la ceas aniversar despre un actor pe care-l simti inca atat de pasionat de teatru, de scena, de personajele sale, de spectatori...

Un om care n-a incetat sa creada in destinul sau de a-i ajuta pe oameni sa se recunoasca, sa se regaseasca in sutele de personaje pe care le-a interpretat. Si care face acest lucru in continuare, cu dedicatia unui cercetator care lucreaza inca in laboratorul sau secret nadajduind ca intr-o buna zi va descoperi elixirul vietii vesnice. Emotia care insoteste fiecare replica rostita pe scena, lacrimile de bucurie cand publicul te aclama si iti canta La multi ani!, constiinta ca ai facut tot ce statea in puterile tale, sunt dovada ca maestrul Alexandru Repan are sigur un loc in inimile noastre. De-a pururi. E unul din actorii mitici care ne-au fermecat cu privirile si zimbetele lor misterioase, e unul dintre formidabilii barbati ai scenei romanesti pe care-i iubim si-i admiram, e unul dintre colosii unei generatii de aur … care va ramane inscrisa pentru totdeauna in lumina care proiecteaza imagini, amintiri, nostalgii pe ecranul vietii noastre, al culturii noastre colective si individuale.

La ceas aniversar, maestrul Alexandru Repan a primit cadou din partea teatrului Nottara , un rol greu, dramatic, acela al unui tata violator. Nu stim daca era rolul pe care si-l dorea, dar e un rol pe care-l face credibil si, ajutat de colegii sai de scena, ne transmite o lectie de viata dura, dar necesara. Nu putem pleca din aceasta viata fara sa lasam curat in urma noastra…. E necesar sa deschidem larg usile sufletului, impovarat de schelete si secrete dureroase, sa ne recunoastem greselile si sa ne cerem iertare, sperand ca vom fi iertati.

La finalul piesei, pe scena, in timp ce publicul ii canta La multi ani! Maestrul Alexandru Repan cerea iertare pentru ca a dat viata pe scena unui monstru (rolul din piesa Aniversarea). Il iertam si il asiguram ca pentru noi toti ramine un monstru… de talent, modestie, bunavointa, efort sustinut cu curaj, incredere si nu in ultimul rand, prefacerea unei meserii in arta. La multi ani, Alexandru Repan!

Acest material va este oferit de Catena.
Realizatori: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu