Spectacolul 153 de secunde, care avea premiera sambata, 27 octombrie, la ora 19.30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti, pune in discutie, dintr-o perspectiva subiectiva, implicatiile politice, morale si afective ale unui moment care a ajuns in profunzimea texturii sociale, mobilizand o miscare de solidarizare fara precedent dar si un proces complex de reflectie asupra generatiei milenialilor.
Spectacolul porneste de la povestea unei supravietuitoare a incendiului din Colectiv si devine un eseu artistic despre o generatie aflata in blocaj. Analizeaza conditia de tanar adult in Romania, schimbarea si, mai ales, imaginarul schimbarii.
153 de secunde, atat a durat incendiul din Clubul Colectiv, declansat in noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Un pompier intrat intr-un club in flacari retine imaginea a zeci de telefoane mobile care suna, purtand, cam toate, aceleasi nume pe ecran: tata sau mama. Un container industrial, construit ca sa fie etans, e vopsit in portocaliu si instalat la intrarea in club. El blocheaza iesirea. Apoi, timpul dilueaza totul. Furia, discursul, intentiile…
Spectacolul 153 de secunde este realizat de o echipa de peste 20 de artisti si profesionisti care si-a asumat, in ultimii ani, misiunea de a discuta – prin muzica, teatru, poezie, jurnalism sau dans – cultura milenialilor. Documentarea, realizata de regizoarea Ioana Paun, alaturi de jurnalista Laura Stefanut, actrita Smaranda Nicolau si poeta Svetlana Carstean, a reunit principalele teme dezbatute in spatiul public, marturiile unora dintre victime, aflate in diverse momente ale vindecarii si ale procesarii traumei, opinii ale unor psihologi sau ale reprezentantilor institutiilor si ONG-urilor care au oferit asistenta victimelor. Munca pentru spectacol a inceput din 2017, iar fiecare element din constructia sa este creatia originala a unora dintre cei mai avangardisti artisti romani. Din echipa mai fac parte coregrafa Andreea David, artistul pop Catalin Rulea sau compozitorul Sillyconductor.
”Este un performance-eseu despre blocajul unei generatii care a fost hranita de imaginatia unor adulti care visau la libertate, in timp ce controlau pana la asfixiere. Acum, copiii revolutiei au 30 de ani, e timpul nostru, dar nu stim cum sa imaginam schimbarea. Dupa intalnirile cu unii dintre cei a caror viata a fost transformata definitiv dupa noaptea incendiului din Colectiv, am decis ca 153 de secunde va fi nu despre coruptie, nici despre sfarsit, ci despre dezvatare. Dezvatarea de frica, de rusine, de obedienta, de resemnare si de neincredere. De toate conditionarile cu care am crescut”, spune regizoarea Ioana Paun (n. 1984), initiatoarea si coordonatoarea proiectului. Toate proiectele sale au fost sustinute de prestigioase institutii europene si internationale, de la Theatre Royal Stratford East, la Teatro Luna Chicago, Kunstraum Lakeside Austria, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena sau Onassio Centre din Atena. Spectacolele ei au fost prezentate in Palestina, SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia sau Suedia si urmaresc cu predilectie teme sociale, vizand subiecte complexe, de la conditia muncitorilor dintr-o fabrica la viata lucratoarelor filipineze. Nominalizata la Premiul pentru Incluziune Sociala in cadrul Galei AFCN, Ioana Paun si-a centrat munca pe intelegerea comportamentului uman, in special in situatii feroce si conditii extreme, economice, politice sau de sanatate. Anul viitor va lucra in Franta, la Le Phenix Scene Nationalle, alaturi de un dramaturg incisiv, Amine Adjina, pentru un spectacol cu un subiect actual: violenta nascuta ideologic. Cu educatie in teatru si arte performative la UNATC Bucuresti si la Universitatea Goldsmiths din Londra, Ioana Paun este coordonatoarea Programului de Arte Performative al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti.
Svetlana Carstean (nascuta in 1969) este poeta si traducatoare. A debutat in 1994, in cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alaturi de T.O. Bobe, Razvan Radulescu, Mihai Ignat, Sorin Ghergut si Cezar Paul-Badescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghina, a aparut in 2008, iar in 2013 a fost publicat in Suedia, la Editura Rámus, in traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse in numeroase limbi. A lansat, in 2015, volumul Gravitatie, la Editura Trei. In aprilie 2016, volumul Trado, scris impreuna cu Athena Farrokhzad, a fost lansat in Suedia, de Editura Albert Bonnier, in colaborare cu Editura Rámus. Svetlana Carstean este gazda a Intersectiilor de miercuri.
153 de secunde
Regia: Ioana Paun
Scenografia: Catalin Rulea
Documentare: Laura Stefanut, Smaranda Nicolau
Scenariu: Svetlana Carstean
Coloanasonora: Sillyconductor
Miscare: Andreea David
Performeri: Irina Artenii, Andrei Catalin, Claudia Chiras, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Raducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian Voina
Producatoare: Biatrice Cozmolici
Razvan Leucea – imagine, video
Comunicare: Evantia Barca
Artista asociata: Nicoleta Lefter
153 de secunde va fi prezentat pe 27 si 28 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Biletele costa 35 de lei – pret intreg, respectiv 20 de lei – pret redus.
Biletele se gasesc online, pe site-ul Centrului National al Dansului din Bucuresti. Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si ARCUB si co-produs de CNDB