5 ani de cand Sibiul respira teatru

Editia aniversara 25 de ore de teatru non-stop va avea loc la Sibiu in 25-26 aprilie. Festivalul este organizat de o structura independenta, Asociatia Culturala BIS.

Festivalul, organizat de Asociatia Culturala Bis a pornit in anul 2011 ca un omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului. Ideea de teatru non-stop (spectacolele si evenimentele se succed fara incetare timp de mai bine de 25 de ore; la miezul noptii, la 5 dimineata sau in toiul zilei) a atras inca de la prima editie publicul din Sibiu si din tara.

Festivalul se adreseaza cu precadere teatrelor independente (nu este competitiv, cu jurii sau premii). Actiunea se vrea un liant intre artistii tineri din tara si nume consacrate ale scenei. Editia din acest an, editia aniversara, este cea mai complexa de pana acum, insumand 27 de spectacole si evenimente in 17 locatii din oras.
Companii din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Sibiu vor performa alaturi de nume deja cunoscute ale scenei romanesti, ca Ioan Gyuri Pascu sau Ada Milea.
Conferintele vor aduce in fata spectatorilor personalitati de marca precum: Constantin Chiriac, Coca Bloos, Dan Vasiliu sau Parintele Constantin Necula.

Deschiderea va avea loc la Sala Thalia, sambata 25 aprilie la ora 19.00. Cap de afis va fi Ioan Gyuri Pascu. Alaturi de el pe scena vor pasi actori, dansatori si muzicieni tineri, cu momente de virtuozitate: Adrian Stramtu, George Constantinescu, Claudiu Falamas, Flora Pop.
La Gala de deschidere comedia de calitate se va imbina cu performance-ul muzical. Se va dansa step, se va canta live, se vor rosti pamflete, iar indragitul artist Ioan Gyuri Pascu promite un show de 5 stele.
De-a lungul noptii orasul intreg se va transforma intr-un carusel al emotiei artistice – se vor suprapune spectacole de marca ale momentului. Teatrul de Arta Bucuresti va prezenta ultima sa productie, “Dureri fantoma” si Lightwave Theatre Company va prezenta la Teatrul Gong “Iubitafizica”, dupa un text de Iulian Tanase (autorul va fi prezent in sala).
Un eveniment inedit este montarea spectacolului “Casa din copac” (Aualeu Teatru Timisoara) in Casa Monument UNESCO de pe strada Turnului nr. 7, din Orasul de Jos. “Beat Bukowski” (un performance marca BIS) alaturi de “Monoloagele vecinului“ (cel mai jucat one man show din teatrul independent al ultimilor ani) vor intregi tabloul nocturn alaturi de multe alte spectacole.
La ora diminetii se va rosti poezie proaspata, in Atrium Cafe, in Piata Mica a Sibiului, in prezenta autorilor (Zona Noua). La 10 dimineata, in Piata Mare va avea loc traditionala inviorare in pijamale coordonata de actorul Florin Cosulet.

Miezul zilei de duminica 26 aprilie transforma orasul intr-un spatiul al conferintelor de calitate. La Libraria Humanitas profesorul Dan Vasiliu va vorbi despre functiile teatrului in societate, iar actrita Coca Bloos va fi partasa la o intalnire de suflet cu publicul sibian. La Libraria Habitus vor conferentia despre “Puterea cuvantului” doua dintre cele mai marcante personalitati ale Sibiului contemporan: actorul Constantin Chiriac si teologul Constantin Necula.
Pe scena Salii Bibliotecii Astra (scena primului spectacol de limba romana din Transilvania) vor pasi cei mai tineri actori invitati in festival, Compania Okaua din Bucuresti, iar la ora 17.00, la Habitus, Iulia Colan (cea mai buna actrita la FNTI) ne propune un original si tulburator Charlie in spectacolul “Flori pentru Algernon”.
Actrita si scriitoarea Lorena Lupu va interpreta propriul text, iar gazda festivalului, Compania Teatrala BIS din Sibiu va pune in scena spectacolul “Nascut in ‘90”, o mostra de teatru social autobiografic, care are in distributie numai actori nascuti in anul 1990.

Inchiderea va avea loc duminica, 26 aprilie 2015, la ora 21.00, la Oldies Pub, cu un concert Ada Milea. Alaturi de artista, pe scena vor fi Bobo Burlacianu si actrita Anca Hanu.

Programul complet si detalii despre evenimente pot fi gasite pe site-ul: www.respirateatru.ro si pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru

Biletele au fost puse in vanzare la: Agentia Teatrala, Libraria Humanitas, Libraria Habitus.
Inca de la prima editie sloganul festivalului este: RESPIRA TEATRU

“25 de ore de teatru non-stop” este un eveniment de pe Agenda Culturala a orasului Sibiu, fiind realizat in parteneriat cu Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu.
Asociatia Culturala BIS a lansat si o campanie de strangere de fonduri pentru realizarea editiei a V-a a festivalului „25 de ore de teatru non-stop”. Pentru mai multe informatii, accesati http://crestemidei.ro/25deoredeteatrunonstop?locale=ro.
Partener de traditie: MARQUARDT
Parteneri: Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (ULBS), Departamentul de Arta Teatrala al ULBS, Consiliul Judetean Sibiu, Libraria Humanitas, Teatrul Gong, Filarmonica Sibiu, Libraria Habitus.