Vernisaj Poduri Europene 2016 la Muzeul de Arta din Constanta

Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE. TRADITIE SI CONTINUITATE, editia a XIV-a, este deschisa la Muzeul de Arta din Constanta si poate fi vizitata pana pe 28 iunie.
Expozitia Internationala de pictura si sculptura PODURI EUROPENE este organizata de Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania, Fundatia FILDAS Art si lantul de farmacii CATENA si reuneste lucrari de pictura si sculptura realizate in cadrul Atelierului de Creatie desfasurat la Eforie Sud. Sunt doamne creatoare care au lucrat in ritm alert, cu inspiratie si consecventa, cucerite de zona aleasa, careia marea generatie interbelica i-a acordat statutul privilegiat de cale solara a picturii romanesti, de emulatia si convivialitatea prilejuite de traiul si lucrul in comun. Tabara-atelier nu si-a propus revenirea la pictura atmosferica, tematici restrictive, o recuzita obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stanci, nave in pericol, ce-i drept mai rare in anotimpul, timpul si locul alese) , ci a dorit si a putut sa adune lalolalta creatoare cu renume si drept de cetate in plastica europeana, cu propensiune catre monumental si abstract; alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere si prognoza, prilejuieste intalniri intre generatii si personalitati, intre artiste aflate in perioadele de formare si confirmare, reusind, cu fiecare tabara si manifestare expozitionala, sa provoace o atmosfera de comunicare interculturala, de alteritate, concentrare si creativitate – Dr. Doina Pauleanu – critic de arta, directorul Muzeului de Arta Constanta.
Artistele contemporane care au participante la editia din acest an a Taberei de Creatie PODURI EUROPENE de la Eforie-Sud, desfasurata in perioada 28 mai – 10 iunie 2016, au realizat un numar de lucrari, pe care acum le expun in cadrul expozitiei Traditie si continuitate. Acestea sunt: Arina Ailincai – ceramica (Cluj), Maria Balea – pictura (Arad), Manuela Botis – arta decorativa (Cluj), Delia Chausheva – pictura (Sofia-Bulgaria), Rodica Xenia Constantin – pictura (Bucuresti), Elena Dragulelei – pictura (Bucuresti), Daniela Grapa – pictura (Iasi), Cristina Marian – pictura (Cluj), Marinela Mantescu – pictura (Bucuresti), Linda Saskia Menczel – sculptura (Timisoara), Miriana Savova – pictura (Sofia-Bulgaria), Nada Stojici – sculptura (Timisoara), Rodica Strugaru – pictura (Timisoara), Carmen Tepsan – sculptura (Bucuresti), Edith Torony – pictura (Timisoara) si Sorina Tibakov – pictura (Alba-Iulia).

Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana

PODURI EUROPENE – Eforie Sud 2016
Ajuns la cea de-a XIV-a editie, Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana PODURI EUROPENE s-a desfasurat in perioada 28 mai – 10 iunie 2016 la Eforie Sud. Proiectul PODURI EUROPENE, menit sa stabileasca, prin aport feminin, noi punti intre tari si culturi care doresc si pot sa comunice s-a nascut in anul 2004, la initiativa artistei Rodica Xenia Constantin, presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania. An de an, prestigiul acestuia a crescut, artiste din Romania au fost invitate in repetate randuri sa expuna in galerii europene, in timp ce in tara s-au organizat anual, la Bucuresti, Sibiu si Constanta, expozitii ample cu lucrarile realizate de artistele participante in Tabara de Creatie, din tara si din strainatate.
Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania a fost si este sustinuta de Fundatia Fildas Art si de Farmaciile Catena, sponsori ai tuturor evenimentelor in cadrul programul Catena pentru Arta.
Realizator: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean