Teodor Moraru – Expozitia si lansarea bursei

La trei ani de la decesul marelui pictor Teodor Moraru, Fundatia Societatea de Concerte Bistrita si Uniunea Artistilor Plastici din Romania doresc sa-i aduca un omagiu prin reunirea lucrarilor sale de pictura pe simezele Galeriei Caminul Artei (str. Biserica Enei nr. 16) intr-o ampla expozitie deschisa pana pe 26 mai 2014.

Expozitia prezinta in premiera lucrari din ultimul an de viata al pictorului

Expozitia prezinta lucrarile artistului Teodor Moraru din ultimii 10 ani. Este o expozitie proaspata si vie cu lucrari de mari dimensiuni la parterul galeriei. Iar la etajul galeriei trebuie sa remarcam ca avem ocazia sa vedem pentru prima data lucrari realizate de pictor in ultimul an de viata. Lucrari noi, lucrari inedite in care se simte atmosfera de la Tescani, unde mergea an de an cu studentii sai. Pictorul se intoarce la un figurativ ancestral cu imagini cu dealuri, copaci, capite, cai si tarani garboviti de greutatea poverilor.

Lansarea Bursei „Teodor Moraru”

In urma cu 14 ani, pictorul Teodor Moraru impreuna cu Gavril Tarmure, initiatorul Fundatiei „Societatea de Concerte Bistrita”, au pus bazele Simpozionului de arta de la Tescani, judetul Bacau, unde erau invitati numerosi artisti, dar si studenti. Activitatea pedagogica desfasurata de Teodor Moraru in atelierele facultatii de arta se continua astfel in cadrul feeric al naturii de la Tescani.
Anul acesta Simpozionul de arta isi va schimba numele in Simpozionul de arta Teodor Moraru si se infiinteaza Bursa Teodor Moraru. Aceasta bursa este acordata prin concurs unui tanar pana in 35 de ani. Castigatorul Bursei va participa la Simpozionul Teodor Moraru, si in plus va primi un suport financiar in valoare de 1000 de euro.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator: Bogdana Contras