Svetlana Utto – The Best Of – Collaj – Decollaj

Artista si designerul Svetlana Utto a deschis o complexa expozitie de arta, care cuprinde colaje bidimensionale, asamblaje din obiecte mostenite din familie si creatiile sale de design de mobilier. Aceste serii de obiecte, scaune si mese din fier forjat, au fost concepute de artista si prezentate la Targul International de Mobila BIFE-SIM de la ROMEXPO. Expozitia The Best Of – Collaj – Decollaj a artistei Svetlana Utto poate fi vizitata la Galeria Caminul Artei in perioada 17 -30 martie 2018.

Artista intervine cu personala intelegere estetica in arhitectura obiectelor pe care le construieste – desface si suspenda centri si puncte-cheie, carora le permite o libertate aproape totala, inghetand pe cale, undeva, dupa un algoritm si o finalitate numai de ea stiute, procesele transformarii prin care creeaza.

Agresiunea naturala a timpului asupra obiectelor-pretext este continuata prin actiuni controlate: sarmele scaunelor incremenesc in tensiuni matuite de stramaturi si sunt fixate de o bruma de non-culoare deschisa ce ataca aparent intamplator suprafetele, chipurile spre lume ale obiectelor operate. Rezulta fete contorsionate ale materiei, in care se ascund sensuri artistice bogate de timp comprimat, de prezenta umana condensata.

Ingenio-ul Svetlanei Utto ni se adreseaza, cultural-sfidator, cu gravitatea senina cu care copiii (de)construiesc si mai apoi reconstruiesc, cu pumnii stransi si ochii plini de buna mirare, marile imagini ale Cosmosului. Caci Arta, in cele din urma, este despre adevarurile fiecaruia dintre noi. (Constantin Hostiuc, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras