Svetlana Mihăilescu – “Despre lumină”

La Galeria Romană, expune din nou artista Svetlana Mihăilescu, reunind în expoziția intitulată "Despre lumină", splendide picturi scăldate de razele soarelui. Este o lumină care ne dă speranță, care bucură sufletul, care îmbracă totul cu strălucire și face ca lumea să devină mai frumoasă. Artista iubește să picteze tot ce-o înconjoară pornind de la mici obiecte decorative, carafe, vase, uneori aranjate în sufragerii luminoase, până la străduțe cochete și grădini vibrante. Expoziția "Despre lumină" poate fi admirată în perioada 4 – 31 martie 2025.

Corina Șuteu, consultant cultural, ne dezvăluie mesajul picturilor artistei Svetlana Mihăilescu: “Ceea ce cred eu că face pictura Svetlanei Mihăilescu este să ne restituie nouă capacitatea de a privi lucrurile, obiectele, stările, umbrele, luminile, casele. Ea, de fapt, oglindește propriul ei univers, care este un univers care redă frumosul și ne ajută pe fiecare dintre noi, din nou, să privim lucrurile și să înțelegem că în lume există frumos. E vorba despre o extraordinară invitație pe care ți-o produce ție ca privitor de a redescoperi obiectul respectiv, de a redescoperi felul în care lumina cade pe el. Deci de a te opri, nu? De a te opri un pic din viteza în care trăiești și de a recontempla existența obiectelor, a stărilor, a umbrelor și luminilor din jurul tău.”

Svetlana Mihăilescu povestește despre cum a ales tema luminii pentru lucrările sale: “Materialitatea obiectelor, formele, lucrurile, fără lumină nu s-ar vedea. Din acest motiv am ales subiectul luminii. Am făcut portretele acelea de obiecte, apoi interioarele, naturile statice, pe urmă am trecut la peisaje urbane și în cele din urmă câmpul și grădina. În exterior este vorba de lumina care cade și lasă umbre. Acele umbre sunt uneori foarte interesante pentru că ne vorbesc despre ceea ce e în spatele nostru ca privitor și uneori ele se proiectează pe ceea ce vedem.”

art safari

Emil Ene, coproprietar galeria Romană, spune că realizează expoziții doar cu artiștii autentici. “Noi, Galeria Romană, în 11 ani de când existăm, ne-am propus un standard, un anumit nivel. Dar niciodată nu am căutat să facem expoziții numai cu artiștii consacrați. Ne-a interesat mai puțin lucrul acesta. Pe noi ne interesează un lucru – artiștii serioși care au ceva de spus și care vin cu ceva interesant. Nu contează că ești Nicolae Grigorescu sau Svetlana Mihăilescu. Sunt oameni care, de-a lungul carierei, când spun ceva și pun pe perete, acel ceva pe care îl pun pe perete te face să ai un anumit sentiment, o anumită trăire. Transmite ceva, îți dă o vibrație.

Corina Șuteu povestește despre cariera artistei Svetlana Mihăilescu: “Aș vrea să spun că Svetlana Mihăilescu, o foarte, foarte îndelungă perioadă din viață, a fost pictor de costume. Este una dintre cele mai excepționale, cele mai cunoscute pictorițe de costume pe care noi le avem în România. A lucrat la pelicule cinematografice extrem, extrem de celebre. A lucrat cu artiști celebri și a fost dintotdeauna recunoscută pentru arta ei și pentru excepționalitatea creațiilor pe care le-a făcut. Și faptul că, la un moment dat, după ce a considerat că în această experiență din viața ei nu mai merită să investească energie, s-a relansat în pictură. Este, într-adevăr, un “late bloomer”, dar ce bloomer, adică dintr-o dată izbucnesc toți acești ani în care Svetlana a acumulat imaginile pe care acum le redă.”

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.