Suzana Fantanariu – Sic Transit…

Suzana Fântânariu este "gravor, pictor, desenator, creator de obiecte folosind aproape orice material care poate fi modelat, comprimat, pliat, pictat, cusut, asamblat, reciclat", spune curatorul Cristina Simion. Artista a adus de la Timișoara la București cele mai recente opere ale sale, reunite în expoziția « Sic Transit… » deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române în luna ianuarie 2023.

Așa cum spune curatorul Cristina Simion, expoziția “prezintă publicului lucrările unei artiste excepționale, care experimentează inovator de peste cinci decenii, folosind deopotrivă tehnici vechi și noi.” În expoziție sunt prezentate în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” și „Portrete Arborescente”.
“„Jurnalele Utopice“ însumează aproape un deceniu de cercetare și creație. Sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri diferite pentru creator și pentru privitor, de transfer al unor relicve aflate și în sfera consumului, și în cea a perenității, parabolă a trecerii timpului și a lumii mutabile – « sic transit… ». Sunt însemnate pe pânză arsă, în numeroase, obsedant-repetitive șiruri de ogive, sunt mărețe și minuțioase, sunt imperfecte și șifonate – căci desfid tentația ereziei decorative, sunt copleșitoare! senzația apăsătoare a prezentării lor caleidoscopice fiind una îndelung căutată.” – spune curatorul expoziției Cristina Simion
“Și mai e ceva excepțional în această expoziție : topografia. « Sic Transit… » este un labirint ordonat cu infinită atenție, un laborator creativ în care diferitele spații sunt tot atâtea sertare ale memoriei, pliate astfel încât să sfideze parcursul linear, dar să orienteze tematic. Tema labirintului și cea a deșertăciunii (« sic transit… ») sunt în sincronism cu cercetările artistei din binomul spațiu-semn și din sociologia spațiului proxim, dar și simboluri evidente pentru destinul ambivalent al operei de artă, mărturisitoare a timpului său, fragilă alegorie a frumuseții perene, purtătoare a unui mesaj pe care doar artistul îl cunoaște deplin.” – spune curatorul expoziției Cristina Simion.


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.