Sub semnul jertfei in Anul Brancoveanu

Anul 2014 este denumit Anul Brancoveanu, marcand astfel 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brancoveanu si a celor patru fii ai sai. La Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, 16 artisti au reflectat asupra acestui subiect atat de actual in expozitia intitulata Sub semnul jertfei.

Anul 2014 este Anul Brancoveanu

Aceasta expozitie a reunit artisti interesati de spiritul Brancoveanu, spune curatorul expozitiei Anca Boeriu. Domnia lui Constantin Brancoveanu a reprezentat un moment de inflorire pentru Tara Romaneasca, prin deschiderea catre cultura occidentala. Cei 26 de ani in care a domnit au fost ani de modernizare pentru societatea romaneasca, ani de mare progres economic si cultural.

Cei 16 artisti participanti la expozitie au fost profund impresionati de jertfa Brancovenilor

Sa fim recunoscatori lui Constantin Brancoveanu pentru ca a daruit demnitate o data in plus acestui neam, a spus istoricul de arta Doina
Mandru in deschiderea expozitiei Sub semnul jertfei.
Intrand in Galeria Cuhnia, fosta bucatarie a Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia, calcam pe pietrele pe care odata a pasit insusi Constantin Brancoveanu si admiram lucrarile de pictura, grafica, gravura si sculptura realizate de artisti. Descoperim jertfa Brancovenilor in fiecare lucrare, si in acelasi timp descifram simbolurile crestine.
Cei 16 artistii care au lucrat special pentru aceasta expozitie sunt : Ioan Delamare Atanasiu, Razvan-Constantin Caratanase, Anca Boeriu, Vlad Ciobanu, Mircia Dumitrescu, Reka Csapo Dup, Marin Gherasim, Iuri Isar, Emilia Persu, Mircea Roman, Mariea Petcu-Chioibas, Alexandru Radvan, Florin Stoiciu, Vladimir Setran, Vasile Tolan, Aurel Vlad.

Expozitia poate fi vizitata la Galeria Cuhnia – Palatele Brancovenesti Mogosoaia pana pe 15 iunie 2014.
Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras.