String Art la Galeria Senso

Artistii Ioana Craciun si Florin Stoian ne-au aratat cum realizeaza minunatele lucrari de String Art, prezente in expozitia "Portaluri de energie" deschisa la Galeria Senso. Am urmarit cum artistii creeaza cu multa rabdare, atentie, imaginatie, talent si dexteritate, fascinantele lucrari.

Ioana Craciun ne-a povestit despre aceasta forma de arta intitulata String Art:

"String Art a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand o profesoara de matematica a dorit sa-i atraga pe elevii sai sa invete intr-un mod distractiv. Deci practic a aparut cumva intr-o alta forma, intr-o forma educationala. La inceputul anilor 60 a devenit o forma de arta, fiind preluata de oameni care au vrut sa-si exprime imaginatia si au inceput sa faca forme din ce in ce mai complexe de String Art.
O lucrare este creata in 3-4 zile sau chiar o saptamana, in functie de complexitatea formelor, in functie de cate straturi de ata se pun pe cuie. In general, prefer sa pun mai multe straturi de ata pentru ca se creeaza un efect mai profund, mai plin de culoare. Deci dureaza… iti trebuiesc cateva zile, poate chiar luni, in functie de lucrare. Cel mai mult am batut in jur de 1500 de cuie pe o lucrare si cel mai putin 200 de cuie.
Ca abilitati, iti trebuie foarte multa atentie, pentru ca e foarte multa simetrie in joc. Daca simetria nu e respectata, atunci automat n-o sa iasa ce trebuie. Alte abilitati: sa-ti placa geometria, sa-ti placa sa creezi, sa vii cu forme noi pentru ca ele se repeta fiind vorba de geometrie si automat trebuie imbinate in asa fel incat sa iasa ceva diferit de fiecare data. Rabdarea si atentia sunt foarte importante, si evident sa existe entuziasm. La inceput e mai greu pana faci schita, partea distractiva vine abia cand incepi sa pui firele de ata peste cuie."

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras