Stravezime / Prolog / Inviere

In cinstea Sarbatorilor de Paste, in Lumina Invierii, Grupul PROLOG prezinta la Galeria Romana expozitia Stravezime, gandita si coordonata de mentorul grupului, pictorul Paul Gherasim.

Grupul Prolog a luat fiinta in anul 1985 iar expozitia de debut a fost Floarea de Mar.

Dumitru Staniloae: Prolog inseamna in limba greaca primul cuvant… el deschide calea pentru intelegerea lucrarilor prezentate… Orice pictura este o interpretare a unei realitati sau a alteia… Asa cum prin toata realitatea accesibila noua se strevede Dumnezeu, creatorul ei, asa si printr-o pictura se vede Dumnezeu, Creatorul. S-ar putea spune astfel ca fiecare pictura sau colectie de picturi este un inceput in patrunderea puterii si gandirii creatoare a lui Dumnezeu (Studiul 3, Prolog)
Andrei Plesu: (…) alcatuitorii expozitie Prolog sunt artisti care refuza isteria cautarii ca si orgoliul gasirii prompte si spectaculoase. Artisti care invata sa astepte…asumata in chip lucid si responsabil, asteptarea e sarea insasi a vietii spiritului.Pentru artistii expozitiei Prolog, adevarul e altul: aspectul unui lucru, vederea lui de aproape, e o conditie suficienta a intelegerii lui. Aspectul lucrului e expresia cea mai fireasca a prezentei lui, a felului lui de a fi. ( fragment din Catalogul Expozitiei Prolog, 1989, Natura ca spatiu al asteptarii)
La Galeria Romana expun pictorii Grupului Prolog: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Pastina, Matei Lazarescu, Dan Mohanu, Valentin Scarlatescu, Christian Paraschiv, Mihai Sarbulescu, Marius Pandele. Mai expun lucrari si cativa prieteni apropiati ai grupului: Horia Bernea, Vasile Varga, Ion Nicoldim.
Expozitia va fi deschisa pana pe 7 mai 2016 si probabil ca va fi prelungita pentru ca toti iubitorii de arta sa poata admira lucrarile Grupului Prolog, lucrari de mare insemnatate pentru fiecare pictor dar si pline de intelesuri pentru fiecare privitor.
Sarbatori cu Lumina si sa ne ingaduim sa devenim si noi stravezii, transparenti, sa permitem Luminii sa ne strabata sufletul!
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizatori: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu