Muzeul National de Arta al Romaniei va invita in perioada 19 mai - 23 septembrie 2018 la expozitia Stefan Luchian, maestrul artei grafice romanesti, expozitie organizata cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nasterea marelui artist roman.
Actuala expozitie este centrata pe opera grafica a lui Luchian, urmarindu-i traseul evolutiv intr-o suita de peste 90 de pasteluri, acuarele si desene ce debuteaza cu perioada in care Luchian a fost influentat de curentul Jugendstil si cand a conceput celebra coperta a primului numar al revistei societatii Ileana. Expozitia propune o serie de lucrari selectate din toate perioadele de creatie ale artistului, printre care se regasesc: Safta florareasa, Portretul lui Mos Niculae cobzarul, Ghereta din Filantropia, Birt fara musterii, Mahala – Putul din strada Clucerului, Cai de curse, Portretul doamnei Olivier, Apostoli printre tarani, Pe drumul suferintei, Case la Brebu, Lunca Ialomitei, Ruinele manastirii Comana, Garoafe, Trandafiri, Albastrele, Flori de camp si cateva dintre cele mai expresive autoportrete ale artistului. Lucrarile etalate pe simeza ofera publicului deopotriva prilejul de a intui impactul generat de opera lui Stefan Luchian, sincrona cu diversitatea propunerilor plastice ale epocii, dar angajata in acelasi timp in cautarea unui specific national.
In expozitie lucrarile sunt prezentate in cateva sectiuni distincte, fiecare ilustrand principalele tehnici grafice experimentate de artist: de la creionul grafit, conté, carbune sau pastel, la tehnicile pe baza de apa (tus si acuarela). Succesiunea de prezentare in cadrul sectiunilor este cronologica.
Presa este asteptata la o prezentare speciala, vineri, 18 mai, incepand cu ora 12.00.
Stefan Luchian a fost si a ramas cel mai mare maestru roman al pastelului, cel care a reusit sa imprime acestei tehnici o forta incredibila, creand, in tonalitati cromatice pline de vigoare, compozitii neegalate pana astazi in arta autohtona. Maniera sa de a specula efectele aplicarii pe hartie a pastelului este unica, depasind rapid limitele desenului clasic in creion sau carbune, in favoarea unei picturalitati intense si pline de spontaneitate. Luchian a intrevazut potentialul si modernitatea tehnicilor grafice, experimentand continuu.
Format la clasa de pictura a lui Theodor Aman, se va desprinde rapid de influenta acestuia. Temperamental s-a simtit atras de impresionisti, de Edouard Manet mai ales, de modul in care acestia au folosit culoarea, sensibilitatea sa cromatica dezvoltandu-se progresiv, ca o necesitate stringenta de exprimare. Revenit in tara, spre anul 1900 se apropie de maniera Jugendstil, maniera preluata din atmosfera artei müncheneze, avand in vedere ca artistul a studiat aici timp de un an.
Luchian manifesta interes si pentru creatiile altor mari artisti: Delacroix, Courbet, Degas sau Van Gogh. La Paris, studiaza la Academia Julian, in clasa profesorului W. Bouguereau, academist care insa nu l-a influentat in mod deosebit. O adevarata revelatie artistica pentru Luchian a fost contactul direct cu opera lui Nicolae Grigorescu, pentru care a avut o afinitate speciala. A admirat spontaneitatea manierei lui Grigorescu si modul personal in care acesta a preluat o parte a tezelor impresionismului. A fost considerat de contemporani un continuator al maestrului, dar s-a individualizat clar, prin realismul abordarii temelor sociale, printr-o cromatica mult mai densa, plina de stralucire, si prin modernitatea tehnicilor grafice experimentate. Treptat, prin precizia planurilor, prin modul in care isi echilibreaza cromatic lucrarile, Luchian ajunge la o simplificare foarte moderna a formelor, fapt apreciat de critica autohtona chiar de la prima expozitie retrospectiva organizata artistului in anul 1939.
Curator: Elena Olariu
Durata expozitiei: 19 mai – 23 septembrie 2018
Expozitia este inclusa si in programul Noptii Muzeelor – Muzeul National de Arta al Romaniei
Accesul se face prin Str. Stirbei-Voda nr.2.
Pret bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.