Ranti Bam – “Common Ground”

La Galeria Catinca Tabacaru puteti vizita expozitia solo a artistei de origine nigeriano-britanica, Ranti Bam. Curatoarea expozitiei, Raphael Guilbert, valorifica mediul argilos de care se foloseste artista pentru a evidentia relatia indisolubila a omului cu natura. Realizate intr-un mod unic - prin imbratisari - lucrarile din ceramica sunt metafore ale dorintei de intimitate si apropiere umana.

Expozitia "Common Ground" a artistei Ranti Bam este deschisa in perioada 1 septembrie – 8 octombrie 2022, la Galeria Catinca Tabacaru.

Un nou corpus de obiecte sculpturale traduse în ceramică, video și fotografie, care se intersectează cu mediul performance surprind practica multidisciplinară a artistei. Reunite sub umbrela conceptului de Common Ground – tradus în românește: “Teren comun”, lucrările încorporează dorința artistei de a “topi” granițele între om și natură.
Opera artistei reflectă pluralitățile istoriei sale personale marcată de viața trăită între Africa și Europa, integrând astfel cultura vizuală și spirituală a două lumi diferite și a modului în care acestea se întâlnesc/ciocnesc astăzi. Noua serie de sculpturi sunt avatare ale corpului. Se predau unei îmbrățișări, subzistă în spațiul dintre literal și metaforic, abstract și figurativ; s-ar putea spune că Bam expune interiorul înaintea exteriorului; spiritul înaintea formei. Lucrările sale ar putea fi vase, vase cu exterior din piele sau asemănătoare epidermei. Imperfecte, ele se încrețesc, crapă, cuprinse și strâmbate de îmbrățișarea lui Bam. Exterioarele acestor vase ascund acumulări de glazură galben-metalică, care luminează interiorul – o sursă sacră, puternică în ciuda deteriorării structurale.
Călătoria continuă a lui Bam în cultura yoruba din Nigeria sa natală dezvăluie aspectele semiotice ale femininului (intimitate, îngrijire, vulnerabilitate, vas conținător) ca fiind vitale în considerarea modului în care relația cu natura poate distruge structurile ideologice. Aici, meșteșugurile sunt abordate ca un antidot pentru violență.

Ranti Bam locuiește și lucrează între Lagos (Nigeria) și Londra (Marea Britanie). După un master obținut la School of Art, Architecture and Design din Londra (The CASS), unde a cercetat prin intermediul design-ului și a culturii vizuale posibilitățile de conștientizare ale omului în ceea privește relația inseparabilă a acestuia cu natura, a primit o diplomă la renumitul curs de ceramică de la City Lit. Ranti Bam a absolvit rezidențiale la Moly Sabata (Sablons), Cite Internationale des Arts (Paris) și EKWC (Ositerwijk). În 2018, a făcut parte din show-ul Silvei Bisi (Galeria Lucrurilor Mici) în cadrul Bienalei de la Dakar OFF. Lucrările ei au fost expuse la New York, Londra, Harare, Miami, Lagos, Paris și Berlin și se află în diferite colecții, inclusiv la The Brooklyn Museum și The V&A.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras