Petru Damir – expozitia Duios inorogul vibra

Artistul Petru Damir a ales sa sarbatoreasca cei 70 de ani de viata printr-o ampla expozitie retrospectiva de pictura. Astfel la galeria Caminul Artei putem admira in perioada 1-14 august 2019 expozitia intitulata "Duios inorogul vibra. Culoare, suflet si idee".

"Cu o narativitate plina de farmec, in care ghidusia isi are locul sau, Petru Damir isi inconjoara colegii si prietenii, cu povesti de viata. Fragmente de trairi intense sunt transferate astfel, interlocutorului cu un entuziasm nedisimulat; supletea povestirilor este captivanta, fluxul vorbirii poarta energia creatorului.
In fata sevaletului, cu paleta si pensule il regasim pe Petru Damir acelasi fermecator povestitor. Pe panzele sale, pictorul Petru Damir filtreaza insa, lumea asa cum o cunoastem noi. Din cotidianul incarcat de bune si rele – printr-o sita care stopeaza "impuritatile" si opreste pricinile de incarcare energetica negativa a fiintei – Petru Damir alege doar visul si visarea sa-i fie calauze." (dr. Roxana Pasculescu, critic de arta)

"Cu o tusa de factura expresionista, lasata insa sa se avante intre anumite limite ferm trasate si acerb supravegheate, pictura lui Petru Damir castiga in profunzime printr-o serie intreaga de subtilitati compozitionale, din care se detaseaza separarea imaginara a planurilor orizontale din devierea dualitatii teluric-eteric spre sferele semantic ale altor raporturi de contrarietate, cum ar fi real-ireal, natural-fantastic, logic-fabuloric etc. Colorist innascut, el isi compune paleta cu profesionalism, improvizand in deplin acord cu intuitia sa si sub influenta unei dispozitii ludice, pe care nu incearca in vreun fel sa si-o ascunda, ci, dimpotriva, o exploateaza la maximum in beneficiul spectacolului cromatic." (Corneliu Ostahie, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contra