Partea nevazuta a colectiei de arta Alexandru Phoebus 

In noiembrie 2019, Muzeul Colectiilor de Arta a deschis o expozitie temporara inedita care prezinta partea nevazuta a colectiei Alexandru Phoebus (1899 – 1954). Artistul a realizat preponderent lucrari de grafica, astfel in expozitie sunt prezentate pentru prima data publicului aproximativ 130 de lucrari.

In salile Muzeului Colectiilor de Arta din Bucuresti se pot admira picturile unui artist mai putin cunoscut publicului, Alexandru Phoebus care a avut o activitate artistica foarte prolifica intre anii 1920-1950. S-a nascut in Bucuresti in 1899 si a murit la doar 55 de ani in acelasi oras, pe care l-a iubit foarte mult si pe care l-a pictat neincetat. Colectia integrala Alexandru Phoebus cuprinde 386 de piese, opere realizate de artist dar si obiecte etnografice colectionate, donate muzeului de catre familia artistului.

Exista cateva sali in expunerea permanenta a muzeului in care putem admira picturile artistului, iar in expozitia temporara "Partea nevazuta a colectiei de arta Alexandru Phoebus" sunt prezentate o parte din lucrarile de grafica realizate de artist in acuarela, pastel, creion, tus sau guasa. Expozitia este organizata cronologic prezentand lucrari din perioada studiilor de la Paris si apoi din calatoriile sale din Grecia, Turcia, Bulgaria la Balcic, si de la noi din tara din Fagaras.

Selectia curatoriala realizata de Liliana Chiriac, include si un numar considerabil de lucrari in pastel, realizate in perioada 1946 – 1947, expuse in premiera absoluta. Ele infatiseaza, sub diverse aspecte compozitionale, strazi, case, cartiere marginase si zone comerciale din Bucuresti.

Expozitia se incheie cu lucrarile realizate in anii 1946-1947 din seriile intitulate "Portrete de copii in strada" si "Scene de razboi", in care se observa atmosfera apasatoare si trista din aceea perioada.

In cadrul expozitiei a avut loc si lansarea volumului "Alexandru Phoebus (1899 – 1954). Repertoriului colectiei", eveniment ce deschide seria de repertorii a Muzeului Colectiilor de Arta. Autorii catalogului sunt Liliana Chiriac si Ruxandra Dreptu. Volumul poate fi achizitionat de la libraria Muzeului Colectiilor de Arta.

Expozitia "Partea nevazuta a colectiei de arta Alexandru Phoebus" poate fi vizitata in perioada 6 noiembrie 2019 – 25 martie 2020.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras