Ofranda Sfintilor Brancoveni

Expozitia Mirunei Budisteanu, Ofranda Sfintilor Brancoveni, este adapostita chiar de Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti. Loc incarcat de istorie, amprentat de multi voievozi, intre care si marele Constantin Brancoveanu.

Artistul, ofranda vie

Ofranda Sfintilor Brancoveni este rodul unei atitudini construite si slefuite in timp si in spatiu, un parcurs viu care nu se termina acum si aici, ale carui vlastare se ramifica progresiv, ca un mir izvorator. In demersul meu artistic, din cuprinsul acestei expozitii, am decis sa nu descriu si nici sa reiterez elemente deja insusite din repertoriul stilului brancovenesc, decat prin sumare repere decorative ce vor sa sugereze, mai degraba, sa incite gandul sa construiasca armonios idei si forme, in curgere continua. Am dorit in schimb sa redau, sa fac vizibile fortele generatoare ale acestei arte, ale acestor plasmuiri cutezatoare si ingenioase, caracteristice artei brancovenesti. Mi-am propus sa evoc suflul acestei creatii, sa-i reconstitui spiritul renascentist intr-o cheie inovatoare, personala si sa readuc la suprafata duhul ce a plasmuit-o si spiritul care a cizelat-o.

In plan formal, acest parcurs ideatic se traduce prin construirea unui dialog, a unor canturi sincrone intre lucrari si structura murala subiacenta si intre lucrarile insele, care sunt concepute semantic sa locuiasca unele intr-altele. Sa se regasesca intr-un intreg Atotcuprinzator. (Miruna Budisteanu)

2014, Anul Sfintilor Martiri Brancoveni

Inca nu s-au stins bine ecourile evenimentelor organizate pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni (1714). Sfantul Martir Constantin Brancoveanu a fost un neclintit marturisitor al credintei crestine ortodoxe si un promotor crestin al culturii romanesti. Profunzimea sintezei brancovenesti dintre credinta si cultura, dintre valorile artistice din Rasarit si cele din Apus, s-a dezvoltat creativ intr-un stil artistic distinct in istoria civilizatiei europene, cunoscut sub numele de stilul brsncovenesc (Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane)

Arta, artist, inovatie

Lucrarile sunt executate preponderent pe pergament (foita de ceapa) sau pe multimedia vellum film, materialitatea si dimensiunea acestora facilitand interactiunea cu mediul si structura arhitecturala, dupa cum marturiseste artista. Expozitia poate fi vizitata pana pe 10 septembrie 2014 la Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti, ansamblu renovat si extins de insusi voievodul Constantin Brancoveanu.

Realizatori
Bogdana Contras
Mihaela Moldoveanu