Nicolae Sava – Dincolo

Dupa decenii petrecute restaurand si pictand monumente de arta religioasa, artistul plastic Nicolae Sava a revenit la pictura de sevalet si ne incanta in aceasta toamna cu o ampla expozitie intitulata Dincolo. Astfel in perioada 24 septembrie - 11 octombrie 2018 la Cercul Militar National, Galeria Artelor, putem admira numeroase picturi suprarealiste realizate de Nicolae Sava in tehnica ulei pe panza. Curatorul expozitiei este artista Irina Sava.

Nascut in 1936, Nicolae Sava este considerat a fi unul dintre cei mai importanti restauratori romani. A predat timp de 40 de ani la Universitatea de Arte din Bucuresti si a fost membru al Comisiei de pictura bisericeasca a Patriarhiei Romane.

Coborat in lume de pe schelele unui lung sir de biserici, unde a retrait, in actul de restaurare, de reconstructie si de supunere mentala si sufleteasca, vietile, devotiunile si penitentele multor pictori fara nume sau cu numele demult uitate, dar si timpi istorici imposibil de regasit in alta parte, Nicolae Sava s-a simtit dezlegat de orice restrictie si a intrat abrupt in ordinea profana.

Din austeritatea, din antiretorica si din hieroglifa bizantina, in care totul este semn, cod si ordine prestabilita, el a plonjat direct in senzualitatea, in retorica si in dezlantuirile unui suprarealism cu puternice accente baroce. Sevaletul lui Sava construieste spatii imaginare, inventeaza forme si obiecte, construieste propozitii si fraze plastice fastuoase, provoaca la lecturi dincolo de imaginea ca atare, nareaza fantasme ca in 1001 de nopti si cauta raspunsuri la nelinisti metafizice, la disfunctiile cotidianului si la multele intrebari pe care pictorul tocmai si le formuleaza. Dar dincolo de aceasta disjunctie radicala, de prima instanta, dintre pictura bisericeasca si cea profana ale lui Nicolae Sava, prin subteranele amandurora circula o energie unificatoare: atitudinea etica si apelul la morala. (Pavel Susara, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras