Muzeul adaposteste colectia sotilor Serafina si Gheorghe Raut, in cadrul careia se evidentiaza cateva remarcabile panze semnate de Theodor Pallady, precum si un fond important de peste 800 de desene si gravuri ale marelui pictor roman, reprezentative pentru perioada lui pariziana. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice.
Prietenul Maestrului
Gheorghe Raut, director al filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris si cunoscut colectionar de arta, a fost prietenul si admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a gazduit in locuinta lui din Place Dauphine nr.12. Dupa intoarcerea artistului in Romania, Raut i-a pastrat desenele si picturile din atelier, pe care le-a donat Statului roman la sfarsitul anilor ‘60, impreuna cu propria colectie de arta.
Alaturi de lucrarile lui Pallady, colectia sotilor Raut prezinta pictura europeana din secolele XVI-XIX (franceza – Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, olandeza – Jan van de Capelle, engleza, spaniola, romaneasca), sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, dar si sculptura renascentista italiana si franceza, textile, piese de mobilier, ceramica orientala si alte obiecte de arta decorativa, totul intr-un ansamblu complex si heteroclit. Prin diversitatea ei, colectia intregeste sugestiv perspectiva asupra colectionismului romanesc si european de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Cea Mai Veche Casa Din Bucuresti
Cunoscuta si sub numele de Casa Melik, cladirea in care functioneaza muzeul este una dintre cele mai vechi si frumoase din Bucuresti. Datand din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, ea este caracteristica pentru arhitectura civila traditionala romaneasca prin cerdacul de la etaj, inchis cu geamuri, scara interioara din lemn sau acoperisul cu streasina lata. Casa poarta numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un sustinator al actiunilor revolutionare de la 1848 si autor al lucrarii L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pastrandu-i stilul original.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Dan Cojocaru