Moștenirea Culturală a Doinei Păuleanu, o serie de documentare Senso Tv

Doina Păuleanu a plecat dintre noi la sfârșitul anului trecut, lăsând în urmă un gol în sufletele celor care au cunoscut-o, dar și o uriașă moștenire culturală. Încercăm și noi, în semn de admirație și recunoștință, să îi păstrăm vie memoria, printr-o serie de documentare Senso Tv. Vorbind cu cei care au cunoscut-o, care au sprijinit-o, cu artiștii pe care i-a susținut, cu colegii Domniei sale.

Încercăm să conturăm din imagini și cuvinte, un portret cât mai cuprinzător al acestei Doamne care a lăsat atât de multe urme la trecerea sa prin viață. Ne dorim să-i omagiem munca și viața pusă în slujba artei și sperăm că toate aceste fragmente de memorie dedicate Doamnei Doina Păuleanu vă vor aduce bucurie și recunoștință în suflet.

Doina Păuleanu ne-a lăsat prin munca sa un adevărat muzeu, cu piese unicat, pe care le-a șlefuit cu sudoarea frunții și cu ardoarea sufletului.

Pentru noi, cei din redacția Senso Arte, Doina Păuleanu era Doamna Păuleanu. Pentru că și-a asigurat respectul și admirația noastră. Pentru că nu a precupețit niciun efort și și-a dăruit întreaga viață nouă, celorlalți!

În ultimii ani, numele Doamnei Păuleanu s-a împletit cu cel al Galeriei de Artă Senso. Am ascultat-o la atâtea și atâtea vernisaje, vorbind cu drag și pe îndelete de munca artiștilor pe care i-a prețuit atât. Momente trecătoare dar prețioase din moștenirea pe care ne-a lăsat-o. Am vorbit și noi cu câțiva artiști, care au păstrat-o în memorie prin timpul special petrecut împreună.

Când un om cunoscut pleacă dintre noi, valorile pe care le-a prețuit, inima pe care a pus-o în munca sa de o viață, ne invită să cântărim puținele clipe petrecute împreună. Și să reflectăm în liniște la ce înseamnă viața unui om.

Pe Doamna Păuleanu, arta a fost cea care a condus-o în aventura vieții. Munca de la Muzeul de Artă din Constanța, cărțile, expozițiile, discursurile, activitatea de profesor, istoric și critic de artă, i-au adus titlul de cetățean de onoare al județului din anul 2019. Nu în ultimul rând, dragostea pe care o purta Reginei Maria, Mării Negre și poporului român.

Multe se pot spune despre un om după o viață pusă în slujba celorlalți. O personalitate ca a Doamnei Păuleanu e greu de prins în cuvinte. Încercarea noastră, călătoria noastră prin arhiva de imagini și amintiri, suprinde și captează câteva aspecte de pe harta vieții.

''Moștenirea Culturală a Doinei Păuleanu'', într-o serie de documentare, își dorește să puncteze măcar câteva aspecte care au contat atât de mult n viața Domniei Sale. Sperăm să reușim cu acest demers să păstrăm vie memoria acestui om și prin aceasta, să ne reîndrăgostim și noi de Artă, de Frumusețe, de Balcic, de Cuvânt și în cele din urmă de cultura română și de țara noastră, de România, pe care și Doina Păuleanu a iubit-o atât de mult!

Text: Mihaela Moldoveanu