Monumentul de la Straja. Pavel Bucur in Muzeul de Arta Moderna Pagani – Legnano, Castellanza

PAVEL BUCUR in Muzeul de Arta Moderna Pagani – Legnano, Castellanza Milano nu este numai cel mai dezvoltat oras italian, capitala mondiala a teatrului liric si a modei, a inovatiei si tehnologiei. Milano este si orasul artelor, patria adoptiva a lui Leonardo da Vinci si casa celei din urma Pieta a lui Michelangelo Buonarroti .
Milano isi transfera traditia in viitor si este, indiscutabil, orasul avangardei artelor. In Legnano- Castellanza se afla una dintre cele mai importante colectii de arta moderna in aer liber din Italia.
Inspirat de Hemingway si de insula veneziana Torcello, artistul Enzo Pagani a creat, in anii ‘60, un parc vast in care peste 600 de opere sculpturale se expun publicului in perfecta armonie cu natura: Museo d’Arte Moderna Enzo Pagani. Concept nou si original pentru anii ’60, o oaza in care artisti italieni si straini de notorietate sunt reprezentati de sculpturi si mozaicuri realizate din cele mai diverse materiale: marmura, bronz, piatra, fier, hotel, lemn, sticla si ceramica.
Enzo Pagani a fost nu numai un renumit artist italian, dar si o personalitate internationala, un descoperitor de talente si un promotor al noilor curente in epoca: futurism, cubism, suprarealism.
Intalnirea lui Pagani cu Pavel Bucur a fost, in multe sensuri, una de importanta majora pentru ambii artisti: Pagani il sustine pe Bucur si ii ofera un loc definitiv printre preferatii sai si in muzeu, Pavel Bucur creaza o opera semnificativa pentru intrarea in parc: POARTA SOARELUI.
O prietenie si o recunoastere de-o viata se naste intre cei doi artisti.
Prin Fundatia Pagani, cu ajutorul familiei, Carmen Cattaneo Pagani si al nepotului Simone Pagani, prin eforturile lor de a imbogati, intretine si duce mai departe Muzeul de Arta Moderna Pagani, operele atator artisti exceptionali pot fi cunoscute in continuare publicului iubitor de arta moderna.
Milano, CASTELLANZA, 6 iulie 2017
SCENARIUL SI REGIA: CORINA VOICU
OPERATOR: ALEXANDRU ANDRIES
ASISTENTA TEHNICA : IONEL STANCIU
EDITOR: STANISLAV PESCU
FOTO: CORINA VOICU
DIN ARHIVA FAMILIEI PAVEL BUCUR
Filmare realizata prin bunavointa doamnei Carmen Cattaneo Pagani si a domnului Simone Pagani
DIN ARHIVA RENZO RAVAGNAN
EDITOR IMAGINE: STANISLAV PESCU