Artistul Mihai Topescu a inceput proiectul artistic Manifest in urma cu trei ani, ca un protest artistic impotriva poluarii mediului. Trunchiuri de copaci au fost colorate si montate pe malul Marii Negre, pe muntele Parang, culminand cu interventia din 2017 in padurea din satul Poienari, Gorj. In perioada 28 aprilie – 17 mai 2018, artistul aduce in curtea Palatului Mogosoaia si la Galeria Cuhnia, o noua prezentare a acestui extraordinar proiect artistic. Ne putem bucura de trunchiuri foarte colorate, dar si de cuiburi suspendate, imagini care-ti raman permanent in suflet.
Mihai Topescu provoaca materia picturala, o descompune in culorile spectrului solar, pentru a o transpune mai apoi pe scoarta copacilor. Interventia artistica a avut loc in vara anului trecut, in padurea Dumbrava din satul Poienari, pe soseaua care duce de la Targu Jiu spre Ramnicu Valcea. Peste 600 de copaci au fost invadați de culoare, pentru a atrage atenția asupra defrisarilor ilegale. Proiectul de land art a fost transpus in sculptura-obiect-instalatie si expus la Cuhnia Palatelor Brancovenesti, Mogosoaia, sub forma unui MANIFEST. (Raluca Baloiu, curator expozitie)
Padurea este intrupata! Artistul ne incarca cu toate trairile lui, iar natura, din care Mihai Topescu isi faureste realul, ne cheama in Templul sau. Aici, in templul plin de coloane colorate, urcam in linistea unei sambete neincepute. (Adrian Buga, critic de arta)
Trunchiurile pictate ale arborilor sunt gandite intr-o relatie de complementaritate astfel incat dominant sa fie sentimentul de armonie. Alaturi de aceasta forma de relationare benigna a spiritului creator cu spatiul natural, in subtext, putem descifra si o componenta protestatara a discursului sau vizual. Si daca totusi este vorba de o forma de protest cred ca acesta este mai curand indreptat, in mod constient sau nu, impotriva fetisizarii obiectului artistic, a reducerii actului de creatie la o simpla reactie impotriva unei realitati, oricat de pregnanta ar fi aceasta. (Catalin Davidescu, critic de arta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras