Mihai Stanescu : La cererea clientilor am plecat in vacanta

Caricaturistul Mihai Stanescu si-a lansat la sala ”Pache Protopopescu” din Primaria Sectorului 2, cel mai nou album intitulat „La cererea clientilor am plecat in vacanta”. Artistul isi descrie volumul drept un ”album-kitsch” pe care l-a realizat in asa fel incat ”sa-i placa lui si dupa aceea celorlalti”.

Acesta contine desene, fotografii si texte realizate in perioada 2009-2012 si este o continuare a volumului ”Cod portocaliu” lansat in 2009. Alaturi de caricaturile noi, s-au regasit si lucrari mai vechi, precum seria de fotografii cu fiica lui Stanescu, Daiana, pozata in fiecare an in aceeasi rochie, de la 6 la 29 de ani, urmata de o noua serie cu fiica acesteia, Anais, in rochia mamei, tot de la sase ani pana la varsta actuala, de noua ani. La eveniment au fost prezenti si actorii Cristina Deleanu si Eugen Cristea. Albumul nu va fi distribuit in librarii, dar va putea fi achizitionat, cu autograful artistului, de la buticul acestuia din zona Salii Palatului.

Unul dintre artistii “incomozi” din regimul comunist, Mihai Stanescu s-a nascut pe 23 iulie 1939, la Boldesti, in Baragan. In 1966, a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, iar in 1982 a tiparit primul sau album, interzis ulterior de comunisti. Al doilea album, intitulat “Acum nu e momentul”, a aparut dupa Revolutia din 1989, in 100.000 de exemplare. In 2007, a organizat la Galeria Artis de la Teatrul National Bucuresti expozitia “Am intrat…”, ce avea ca tema intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, publicand si un album omonim.

Text si foto: Oana Georgescu