Maria Constantinescu – Ierarhii de lumina

O invitatie spre lumina este expozitia artistei Maria Constantinescu, intitulata "Ierarhii de lumina". In mijlocul lucrarilor sale pictate pe sticla simtim cum ne invaluie o stare de bine si de speranta. Expozitia poate fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman, sala Acvariu, in perioada 14 - 23 mai 2021.

„Maria Constantinescu si-a ales drumul sau in arta. Ceea ce creeaza ea o exprima in cel mai profund sens al cuvantului, pentru ca arta ei i se aseamana. Este o arta solara, prin care creatoarea cauta sa isi inalte privirea catre Dumnezeu (care, asa cum inteleg eu, pentru ea inseamna iubirea si lumina divina, soarele care ne lumineaza sufletul si spiritul, astfel incat sa iertam si sa iubim neconditionat). Artista o face, pornind de la ceea ce a invatat, incercand sa isi cunoasca radacinile spirituale ale natiei din care face parte, cu speranta ca, pe aceasta cale, vom putea crea intre noi pace, dragoste si armonie.
Culoarea Mariei se ataseaza de material doar pentru a-i conferi un sens al unei nestiute cautari catre lumina, pe un drum pe care doar artista il cunoaste. Numai asa se poate explica senzatia de soare, de libertate luminoasa pe care o traiesti atunci cand te afli in preajma lucrarilor Mariei Constantinescu." (Virgil Stefan Nitulescu, directorul Muzeului National al Taranului Roman)

„Doamna Maria Constantinescu, artist plastic, membra UAPB, a inventat un stil unic – inconfundabil. A plecat de la traditie si a ajuns la modernitate, la simbol. Acest fapt il recunosc toti criticii de arta care au scris despre ea si despre lucrarile ei, Vasile Dragut, Nicolae Steinhardt, Alexandru Balaci, Ricardo Barletta, Cornel Antim, Luiza Barcan, Francoise Bornardele, Franz Grishaufer, Paul Barbaneagra, Horia Roman Patapievici si altii. Maria Constantinescu a avut onoarea ca despre ea sa scrie unul dintre cei mai mari critici de arta ai Europei, considerat papa istoriei artelor, Giulio Carlo Argan, acest fapt reprezentand cel mai mare premiu acordat unui artist. Are onoarea sa fie academician Burchardt si membra a Academiei artelor traditionale din Romania. A expus in muzee importante din tara si strainatate si are lucrari in colectii de stat si particulare, cum ar fi, de exemplu, o compozitie zodiacala la Casa Regala a Spaniei, despre care Regina Spaniei a spus: iata ceva nou sub soare!“ (Razvan Theodorescu, istoric de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras