Ioana Ursa – Ritualuri de trecere

Artista Ioana Ursa ne invita sa-i admiram cele mai noi picturi reunite in expozitia intitulata “Ritualuri de trecere”. Expozitia este deschisa la Galeria Cuhnia, de la Palatele Brancovenesti Mogosoaia, in perioada 26 noiembrie 2016 – 22 ianuarie 2017.
In picturile Ioanei Ursa sunt redate Ritualurile de trecere din viata unei femei: descoperirea feminitatii, cunoasterea personala, adolescenta, dragostea, ideea de cuplu, varsta maturitatii, asumarea responsabilitatilor, casatoria, copiii, transformarea, suferinta, precum si locul creatiei in tot acest ciclu vital. Trecerea de la o etapa la alta este privita asemenea unei probe de foc, proba foarte asemanatoare celor din basmele populare, in care eroii trec prin momente de slabiciune si de incredere in fortele proprii pentru a se maturiza. Lucrarile Ioanei sunt adevarate compozitii metaforice picturale in care se regasesc citate culturale din simbolistica medievala si renascentista, din lecturi, filme sau din viata cotidiana.

Tanara artista recicleaza in arta simboluri din cotidianul intim (subiectul constituie o preocupare continua a Ioanei Ursa, daca ar fi sa amintim titlul lucrarii de doctorat), subiecte care fac parte din rutina zilnica sunt surprinse de Ioana Ursa in picturile sale (Rutina, 2015, Final Line, 2015) care ne invita sa ne educam privirea intr-un spatiu al asteptarii continue, metafizice. Prin expozitia Ritualuri de trecere, Ioana Ursa incepe o noua etapa picturala, a expresionismului metafizic, lasand in subsidiar hiperealismul oniric. (Raluca Baloiu, critic de arta)

Despre artista Ioana Ursa

Ioana Ursa este Doctor in Arte Plastice cu lucrarea Reciclarea simbolului din cotidianul intim in arta. In perioada 2008-2014 a fost asistenta la Departamentul de Grafica al Universitatii Nationale de Arte, Bucuresti, clasa Conf. Dr. Eugen Gustea/ Conf. Univ. Dr. Stela Lie. A sustinut expozitii personale la Art Yourself Gallery (Akedia, 2014); la Institutul Cultural Roman din Budapesta (2011) si la LC Foundation, Bucuresti (La tempesta, 2011). A participat la expozitii de grup: Artistul la 30 de ani, ARCUB (2016); la o serie de 11 expozitii 11172014 de la Art Yourself Gallery (2014) si la expozitia Don’t Get Mad Bro de la Point Contemporary, Bucuresti (2009).
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras