Ioachim Nica – Desen

Ioachim Nica, maestrul scolii de grafica de la Cluj, este prezent cu lucrari de desen la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia pana pe 20 noiembrie 2013.

Asa cum declara si artistul, pentru a intelege un desen este nevoie de putina rabdare si sensibilitate si astfel reusesti sa simti poezia unei zile insorite de iarna surprinsa de artist in cateva linii. Artistul trece dincolo de prima impresie a observatiei, de o schita fugitiva si ajunge sa exprime prin desen idei de o profunda simplitate. Un duct al liniei nervos, ondulat dar si precis caracterizeza desenele alb negru ale artistului Ioachim Nica. Criticul si profesorul Negoita Laptoiu si curatorul Doina Mandru au descifrat in deschiderea expozitiei opera complexa a artistului.

Nume de rezonanta pentru grafica contemporana, Ioachim Nica s-a nascut in 1937 si a studiat la Institutul de arte plastice „Ioan Adreescu” din Cluj cu Kadar Tibor, Lovinth Marc Egon, Daniel Popescu si Petre Abrudan. A predat intreaga viata la acelasi institut pe care l-a si condus, indrumand numeroase generatii de graficieni.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.

Realizator Bogdana Contras