La comemorarea a 25 de la moartea renumitului pictorul Corneliu Baba, au fost publicate volumele III si IV din seria Confesiuni si Jurnale, carti scrise de artist. Lansarea acestora a avut loc in cadrul expozitiei organizate In memoriam la Muzeul Colectiilor de Arta. Expozitia poate fi vizitata in perioada 16 decembrie 2022 – 28 mai 2023.
Volumele III şi IV din seria Confesiuni și jurnale, pot fi achizitionate de la librăriile Muzeului Naţional de Artă al României, respectiv Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Th. Pallady.
Expoziția, organizată de Liliana Chiriac, șef al secției Muzeul Colecțiilor de Artă și Maria Muscalu-Albani, istoric de artă și custodele colecției C. Baba, prezintă 50 lucrări de pictură şi grafică realizate în perioada 1977 – 1997 la care s-a referit în ultimele două Jurnale și o selecție din obiectele personale ale artistului. Lucrările de pictură și obiectele personale provin din colecţia C. Baba, donată muzeului în 2011 de soţia artistului, Constanţa Baba, la care s-au adăugat alte 12 lucrări de grafică, studii și schițe, din colecţia artistului, puse la dispoziţie de custodele colecţiei, Maria Albani, cu scopul de a completa demersul artistic, preocupările tematice şi tehnice ale maestrului de-a lungul ultimelor două decenii de activitate.
În Jurnalele sale, Corneliu Baba a dezvăluit diferite aspecte şi păreri despre viaţa şi activitatea sa, despre regimurile politice prin care a trecut alături de contemporanii săi. Astăzi, graţie Mariei Muscalu-Albani le putem parcurge în cele patru volume: Confesiuni şi Jurnale I: 1944 – 1965, Confesiuni şi Jurnale II: 1965 – 1977, Confesiuni şi Jurnale III: 1977 – 1983 şi Confesiuni şi Jurnale IV: 1984 – 1997, editate în anii 2018, 2020, 2021 şi 2022. Acestea ajută atât specialiştii, cât şi iubitorii de artă să înţeleagă subiectele abordate de artist, inspiraţia către gama cromatică aleasă, starea de spirit a artistului din diferite perioade ale vieţii sale, dar şi relaţiile sale cu colegii de breaslă sau cu diferite personalităţi din alte domenii, precum şi problemele societăţii contemporane într-o perioadă de politizare a vieţii culturale.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras
Imagine: Mihai Stirbu
Editor: Andrei Gheorghiu