In memoriam Alexandru Ioan Grosu

Expozitia de sculptura In memoriam Alexandru Ioan Grosu marcheaza un an de cand acest mare artist nu mai este printre noi. Expozitia prezinta lucrarile realizate de acesta in atelier si imagini cu lucrarile monumentale realizate in cadrul simpozioanelor de creatie din tara, oferind o imagine complexa asupra personalitatii sale artistice. Expozitia poate fi vizitata la Galeria Simeza pana pe 5 august 2015.

Expozitia de sculptura Alexandru Ioan Grosu

Clasic si extrem de modern, in acelasi timp, Alexandru Grosu a fost un magician al formei si unul dintre cei mai mari sculptori contemporani.

A lucrat in toate materialele destinate sculpturii, cu egala daruire, dar a ramas profund atasat de lemn. Mestesugul cioplitorilor tarani se conjuga in arta lui Alexandru Grosu cu stiinta si maiestria artistului scolit.

A avut etape distincte in viata lui de artist. O vreme a fost obsedat de forma unui cal pe care l-a cioplit in felurite ipostaze, studiindu-i, totodata anatomia extraordinara a muschilor si tendoanelor, apoi a cioplit portrete elegante si misterioase de femei, in compozitii din marmura cu intarsii metalice. A avut si o serie de lucrari cu personaje ce incercau sa sfideze legile gravitatiei.

Un talent ardent, capabil sa creeze lumi paralele si sa puna in acord, intr-o singura lucrare, surse stravechi de inspiratie cu o viziune aflata in deplin acord cu timpul sau. (Luiza Barcan, critic de arta)

Despre cariera artistului Alexandru Ioan Grosu

Alexandru Ioan Grosu (1956 – 2014) a absolvit Academia de Arte din Iasi, Sectia Sculptura, in 1983. A participat la numeroase simpozioane de sculptura – la Targu Jiu, Tulcea, Bacau, Galati, Chisinau, Dorohoi, Giurgiu, Focsani. A obtinut numeroase premii, printre care mentionam Marele Premiu – plastica mica la Targu Jiu si Premiul I la Chisinau in 2003.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras