Horia Damian (nascut in 1922), unul dintre cei mai importanti artisti romani din diaspora, s-a afirmat inca de la prima sa expozitie, Bucuresti 1942, cind fost achizitionat de marele colectionar Zambaccian.
Studiaza la Paris cu o bursa de stat, lucrind cu Fernand Léger si André Lhote si se stabileste in Franta. Dupa participarea la Bienala de la Venetia in 1952, pentru Horia Damian incepe o importanta cariera expozitionala internationala.
Prezenta sa, in vara lui 1968, ca artist francez in cea mai importanta expozitie de arta abstracta deschisa la Bucuresti, marca o definitiva recunoastere a personalitatii sale artistice. Architect ca formatie, pictor, desenator si sculptor ca expresie, Horia Damian este un artist vizionar care abordeaza cateva simboluri (elementul arhitectonic, universul, omul) dintr-o perspectiva ce transgreseaza istoria in mit.
Radu Varia, curator vreme de mai multe decenii al lui Horia Damian, a intreprins un studiu monografic aprofundat, recuperand intr-un volum de exceptie opera timpurie risipita in colectii private si muzeale din Romania si reunindu-le acum, pentru prima oara, intr-o expozitie, la Palatul Mogosoaia.