Grupul Nervia

Muzeul National de Arta al Romaniei si Delegatia Valonia - Bruxelles la Bucuresti va invita sa vizitati expozitia NERVIA 1928-1938. Pictori din anii 30 in Belgia. Expozitia este deschisa pana pe 16 ianuarie 2011.

Grupul Nervia, intemeiat in 1928 la Mons (care va fi „capitala culturala europeana” in 2015), a jucat un rol primordial in miscarea artistica din prima jumatate a secolului XX din Belgia, si in special din Valonia. Cei doi pictori fondatori, Anto Carte si Louis Buisseret, impreuna cu Léon Eeckman, secretarul grupului, au hotarat sa creeze aceasta miscare pentru a afirma prezenta artei valone, dar si pentru a-i promova pe tinerii artisti, majoritatea din regiunea Hainaut.

Expozitia prezinta, in premiera in Romania, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrari semnate de cei noua membri ai grupului. Astfel, publicul bucurestean are prilejul sa descopere artisti foarte talentati care s-au constituit intr-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu caracter ilustrativ, legata de literatura, conjugand simbolismul si interesul pentru social, o arta puternic angajata in afirmarea identitatii valonilor.