Georgeta Stefanescu PICTURA – DIGI – PICTURA

Artista vizuala Georgeta Stefanescu continua seria de lucrari digitale inspirate de plimbarile sale in parcul Titan, propunandu-ne o serie de meditatii asupra evolutiei pamantului si a civilizatiei umane. Lucrarile sale inovatoare sunt reunite in expozitia intitulata PICTURA – DIGI – PICTURA, deschisa la Galeria Romana in perioada 3-29 octombrie 2022.

Georgeta Stefanescu, artist vizual cu dubla cetatenie, romană si franceza, stabilita in Elvetia din 1992, recunoscuta la nivel international, a continuat cautarile artei conceptuale in sensul metamorfozei formale, mai putin in acela al incadrarii intr-un sistem plastic anume.

Temele pe care le propune depășesc subiectul imaginii și lucrează cu toate detaliile obiectului, jucându-se astfel cu textura, suportul și chiar mediul de exprimare.

”Expoziția „Spiritele parcului”, inspirată din amintirile și sentimentele retrăite în plimbările din jurul lacurilor I.O.R., actualul „Al.I. Cuza”, și Titan, în perioada 2016-2019, se continuă în noua expoziție personală „PICTURĂ – DIGI – PICTURĂ” prin ramificațiile date de continuarea seriei de subiecte, precum și din acelea ale mediului însuși de reprezentare.

Selecția de lucrări din cadrul expoziției personale actuale propune o privire de ansamblu asupra ritmului prezent în lucrările și tehnica mea: aceea a unei oscilații interogative și permanente între pictura tradițională – picturile mele din ultimii 20 de ani și anume cele încadrate în tema Hazard /Structurat – și pictura pe Canvas Print, încheind din nou cu pictura tradițională. Abordarea, experimentarea și utilizarea programelor digitale se înscriu într-o continuare firească a cercetărilor mele, a interesului pe care l-am arătat de-a lungul preocupărilor mele artistice de a mă plimba între frontierele regulilor stricte ale meșteșugului și experimentul contrastelor dar și de a dialoga cu materiale și texturi care mi-au permis reflecții surprinzătoare, posibilitatea de a explora perspective diverse. O plăcere a jocului creator care a venit odată cu studiul picturii, al sculpturii, al ceramicii dar și din poziția de cercetător științific asupra lucrărilor realizate de imprimeuri în anii ’80 – ’90.

Încă din anul 2020, odată cu expoziția personală „Spiritele parcului”, conceptul curatorial propunea o selecție și o compunere a imaginilor fotografice urmând principiile unui scenariu de film alcătuit din mai multe părți distincte, determinate de tehnici și modalități de exprimare plastică. Ideea principală pornea atunci de la captarea unor „imagini fotografice de tip documentar” cu telefonul mobil, în plimbările mele prin parcul „Al.I. Cuza”, fostul I.O.R. și Titan.

În cadrul evenimentului prezent, propun realizarea aceleiași teme fotografice documentare ca subiect comun al picturii digitale și al celei tradiționale.” (Georgeta Stefanescu, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.