Gavril Zmicala – Ipostaze

Expozitia de ceramica Ipostaze a artistului clujean Gavril Zmicala poate fi vizitata la Galeria Ghetarie de la Palatul Mogosoaia, pana pe 31 august 2016. Lucrarile realizate in gresie vorbesc despre latura spirituala a existentei umane, transpusa de artist in diferite personaje modelate cu sensibilitate. Intitulate duhuri personajele sunt metafore ale vazduhului, miresmelor, mortii, centrului sau amintirilor.
Lucrarile de ceramica ale artistului Gavril Zmicala expuse la Palatul Mogosoaia
Fie ca isi gasesc sursa de inspiratie in zona urbanului sau a mitologicului, personajele lui Gavril Zmicala sunt veritabile metafore portretistice. Artistul clujean surprinde emotiile cu un mare rafinament, explorand latura psihologica si potentand fiecare personaj cu o naratiune. Astfel, iau nastere povesti laice, mistice, ludice, traditionale, nonconformiste.

Fiecare personaj devine purtatorul unei imagini simbolice care faciliteaza descifrarea povestii. Pesti stilizati, mere, recipiente cu lavanda, podoabe capilare – toate devin elemente cheie in identificarea personajelor si in citirea subiectelor. Pe alocuri, chipul comporta stilizari tocmai pentru ca elementul iconofor care vine sa desavarseasca povestea, sa iasa in evidenta. Gavril Zmicala accentueaza trasaturile fetei printr-un modelaj ferm. Toracele personajelor este modelat sumar, solemn, intr-o nota hieratica, iar capetele dau o usoara senzatie de izocefalie. (Raluca Baloiu, curator expozitie)

Despre cariera artistului Gavril Zmicala

Artistul ceramist Gavril Zmicala a absolvit in 1989 Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu din Cluj-Napoca. Din 1993 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. La inceputul anilor ’90, Gavril Zmicala a inceput sa predea sculptura la Liceul Romul Ladea, Cluj-Napoca. Din 2013 este unul dintre organizatorii Bienalei Internationale de Ceramica de la Cluj. Gavril Zmicala a deschis expozitii personale in Viena (Austria), Groningen (Olanda), Cluj-Napoca si Bucuresti; a participat la expozitii de grup la Koblenz, Germania (1995); Mino, Japonia (1996); Bucuresti si Cluj-Napoca (1990-2016).
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta
Realizator: Bogdana Contras