Florin Mihai – expozitia Apocalipsa

Artistul Florin Mihai ne invita sa-i admiram cele mai recente desene si picturi prezentate in expozitia intitulata Apocalipsa, deschisa la Galeria Caminul Artei in perioada 1-14 iunie 2019.

Foarte actuala ca hibridare intre neoexpresionismul narativ, un nou realism epic si o dimensiune de fantastic usor de asimilat noului suprarealism, pictura/grafica monumentalistului Florin Mihai apeleaza pentru discursul sau imagistic la pachetul de arhetipuri care sustin, justifica printr-o coerenta articulare de semnificatii tematicele violentei – Eroismul (cu iconografia dramatica a eroului), Sacrificul (cu complexa iconografie a sacrificatului si a scenografiei rituale), Apocalipsul, ca anunt al sfarsitului sinistru (coagulata iconografic in jurul Calaretilor apocaliptici, ca patru coloane ale mortii).

Intreaga constructie arhetipala este insa subminata de simptomul specific al timpului modern/actual, relativizarea, asumarea efemeritatii, a declinului sensului major, ambiguitatea, timpul vectorial al sfarsitului fara fagaduiala noului inceput. Desenul sigur, de mare forta expresiva, monumentalitatea dinamica a compozitiilor, paleta restransa de rosuri nuantate intre cald si rece, luminos si inchis, de negruri, de alburi, griuri si albastruri intunecate sau reci instaureaza atmosfera tragica, specifica viziunii critice si totusi empatice asupra complexului arhetipal/epic abordat. (Alexandra Titu, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras