Familia de artisti Szazs Albici

Galeria Romana va invita la o noua expozitie din seria “Familii de artisti”, de data aceasta familia Szazs Albici: Lia Szazs, Dorian Szazs, Ileana Szazs, Arno si Antonio Albici. Sunt expuse lucrari de pictura si fotografie. Familia de artisti SZAZS ALBICI a trait intr-un model social care poate fi considerat, in functie de perspectiva din care privim, ori “Epoca de Aur”, ori “Anii de Plumb”. In anii '70 o parte din membrii familiei s-au stabilit in Elvetia, unde si-au continuat carierele artistice. Lucrarile celor trei generatii de artisti pot fi admirate la Galeria Romana in perioada 10 mai – 9 iunie 2018.

Despre Lia Szazs (1928-2007)
Realismul viguros creat prin acumulari baroce de elemente formale pana la un punct influentat de pictorul italian Campigli, s-a transformat cu timpul intr-unul metaforic / simbolic sustinut de o hotarata viziune Pop Art. Atrasa de panza imaculata, Lia Szasz o transfigureaza de fiecare data, in plan spiritual, convinsa ca pictura este mai ales un spatiu al linistii.

Despre Dorian Szazs (1925-2008)
Miscarea si energia sunt doi vectori in jurul carora se articuleaza intreaga opera a lui Dorian Szasz. Sportul reprezentat in culori brute il apropie ca tematica de modele ale Pop Art-ului anilor 60. Opera pictata a lui Dorian Szasz este insa greu de incadrat. In anii '70 nimeni in Romania nu practica un astfel de stil.

Ileana Szasz, nascuta in 1954, este hotarat un pictor realist. Mai mult decat constructia de tip clasic a unei imagini si stiinta culorilor, deprinse in atelierul parintilor sai Lia si Dorian Szasz, ea se lanseaza intr-o cautare ezoterica folosind fapte si gesturi naturale pe care le ordoneaza intr-o alta succesiune factuala. Panzele sale se vor plasa firesc, intr-un registru magic care ne face sa ne amintim de o anume sensibilitate culturala sud-americana.

Antonio Albici, nascut 1950 la Bucuresti, traieste si lucreaza in Geneva, Elvetia. Artistul reuseste sa sugereze densitatea materiei fara nevoia de a recurge la incarcari pastoase, la zgarieturi agresive sau acumulari excesive. Mai mult decat atat, avantajos, el ne ofera suprafete limpezi, aproape glaciale, mergand pana la jocul subtil al transparentelor.

Arno Albici, nascut in 1992 la Geneva, isi imparte timpul intre Londra, Tokyo si Geneva. Expune lucrari de fotografie realizate la Tokyo. Acesta reuseste sa-si aseze imaginile la acelasi nivel de excelenta, motivat de atractia spre magia orientala. In special, Japonia desavarseste aceasta rigoare elvetiana naturala. Pasiunea pentru detalii si coerenta perfecta a asamblarii elementelor constitutive permit artistului sa depaseasca orice valoare pur artistica.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras