Ampla expozitie retrospectiva a maestrului Tudor Zbarnea, realizata in premiera la Muzeul National de Arta al Romaniei, cuprinde o selectie de 59 lucrari de pictura, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creatie. Expozitia poate fi vizitata la parterul Galeriei Nationale a MNAR in perioada 19 iunie - 4 septembrie 2022.
Tudor Zbârnea (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este unul dintre cei mai originali artiști vizuali contemporani, cu un discurs singular bazat pe expresii ale formei și culorii ce conțin adeziunea la mijloacele artistice decantate din a doua jumătate a secolului XX până în prezent. Discursul său pictural este bazat pe expresivitatea materiei picturale care capătă forța gestului larg, amintind cele mai bune exemple neo-expresioniste, fără însă să vireze în abstract, reprezentarea corpului uman rămânând mereu prezentă, detectabilă chiar și în zbuciumul cel mai ardent al culorii.
Curatorul expoziției deschisa la MNAR este criticul de artă Maria Bilașevschi, iar comisarul expoziției este Carmen Cernat, conservator la MNAR.
„Tudor Zbârnea leagă verigile, din trecut spre prezent, modelând din mit, din folclor, din zestrea ontologică a umanității, omul, subiectul și obiectul unei călătorii înspre centrul ființei, înspre însăși întrebarea din Psalmi: „Doamne, ce este omul ca să iei cunoștință de el?”. Personajele sale pornesc din lumină, înrădăcinate într-un prototip arhetipal ce marchează de peste trei decenii evoluții, sinteze și decantări, ani în care ascetismul expresiei a acumulat tristețea, drama, smerenia, angoasa și împăcarea a ceea ce, generic, este denumit destinul uman” arată curatorul Maria Bilașevschi în textul de prezentare al expoziției.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras