O ampla expozitie dedicata artistului Max Herman Maxy (1895 - 1971) s-a deschis la parterul Muzeului National de Arta al Romaniei. Creatia sa artistica, marcata de constructivism, este prezentata cronologic si pusa in relatie cu evenimentele istorice marcante ale secolului XX. Expozitia poate fi vizitata pana pe 30 aprilie 2023.
Expoziția „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism” reunește 95 de lucrări de pictură din muzee din țară, 50 de lucrări de grafică și proiecte de scenografie, obiecte de artă aplicată, o selecție din revistele de avangardă Integral, Contimporanul, unu, Punct. In cadrul expoziției sunt proiectate selecții din filme documentare realizate în anii 1940 și 1950, semnificative pentru climatul epocilor respective.
Max Herman Maxy a fost una dintre figurile excepționale ale artei secolului XX din România, viața sa de artist petrecându-se în două epoci distincte, egale ca durată: în România monarhică din anul 1923, cel al întoarcerii de la studiile urmate la Berlin până în anul 1947 și cea care a urmat prin instaurarea regimului comunist în acel an și până la moartea sa în 1971. În ambele perioade a fost o figură de prim rang, fie ca unul dintre liderii mișcării artistice de avangardă din perioada interbelică, fie ca directorul care a condus înființarea și funcționarea celui mai important muzeu de artă al României din perioada comunistă (actualul MNAR).
Curatorul expoziției – Călin Stegerean, director general al MNAR.
Comisar de expoziție – Patricia Bădulescu, muzeograf.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.