Expozitie dedicata lui Iosif Iser la Muzeul National Cotroceni

Muzeul National Cotroceni va invita joi, 31 martie 2011, orele 18.00, la vernisajul expozitiei ”Univers cromatic – Iosif Iser”, prilejuita de implinirea a 130 de ani de la nasterea pictorului.

Expozitia este organizata in colaborare cu 15 prestigioase institutii muzeale din Bucuresti si din tara: Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Muzeul Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi – Muzeul de Arta, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Timisoara, Muzeul de Arta Craiova, Complexul Muzeal Arad, Muzeul „Vasile Parvan” Barlad, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Drobeta -Turnu Severin, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau – Muzeul de Arta, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea – Muzeul de Arta, Galeria de Arta „Rudolf Schweitzer – Cumpana”, Pitesti, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti, Muzeul Bucovinei – Suceava.

Expozitia „Univers cromatic – Iosif Iser” isi propune o retrospectiva a scenelor de viata atat de autentice si de fascinante in reprezentarea lor, Iser fiind considerat drept unul dintre genialii interpreti ai fiintei umane, careia i-a conferit multiple intelesuri. O gama bogata de stari sufletesti razbate din creatiile sale, conturand un univers coloristic, in tonuri reci sau calde, pe cat de intense pe atat de rafinate.
In perioada de maturitate pictura lui Iser a avut la baza temele dobrogene, cu portrete de localnici tatari, iar in urma calatoriei in Spania, artistul a elaborat unele dintre cele mai luminoase si mai originale lucrari din toata creatia sa. A continuat sa trateze tema tatarilor, mai tarziu adaugand colectiei si o serie de picturi care infatisau arlechini si balerine.

Opera lui Iosif Iser evidentiaza in remarcabile desene in tus si carbune, acuarele, guase, picturi: tipuri de turci si tatari, portrete expresive, tarani cu framantarile lor, peisaje fabuloase, nuduri, odalisce fermecatoare, balerine si arlechini melancolici.

Printre lucrarile ce sintetizeaza opera sa, si care se regasesc in cadrul expozitiei organizata la initiativa Muzeului National Cotroceni se numara „Cadana in verde” (ulei/panza), „Odalisca cu margele” (ulei/placaj), „Odalisca in albastru” (ulei /carton), „Familie de tatari” (ulei/panza), „Doi turci intr-o cafenea” (guasa/hartie) – 1937, „Peisaj din Spania ”(ulei/carton), „Portret de spaniola” (ulei/hartie), ”Spaniola cu evantai” (guasa/hartie), ”Arlechin” (ulei/carton), ”Balerina” (ulei/placaj), „Femeie cu jacheta galbena in fotoliu” (ulei/carton), „Nud sezand (Negresa)” (tehnica mixta) ”Peisaj dobrogean” (acuarela), ”Autoportret” (ulei/carton), .
Universul Iser redat in cadrul expozitiei, este completat cu cateva scrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor.

Expozitia este deschisa publicului in perioada 31 martie – 31 mai 2011, si va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9.30 – 17.30.
Cu ocazia expozitiei a fost editat si un catalog color, care poate fi achizitionat, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis intre orele 9.30 – 17.30.

Sponsor principal: Apa Nova
Partener: Konica Minolta
Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, RFI Romania, Agentia Nationala de Presa “Agerpres”, Cronica Romana, Onlinegallery.ro, Romania Libera, Caminul, Sapte Seri, Traveller Magazin, Revista Istorie si Civilizatie, LiterNet.ro, Senso TV, Art Out, Revista ”Vacante la tara”, Fundatia Culturala ”Magazin Istoric”.