În deschiderea expoziției au vorbit Doina Mândru, istoric și critic de artă, Mihai Sârbulescu, pictor și membru al Grupului Prolog. Publicul se poate bucura şi de un catalog disponibil la Galeria Romană, catalog care prezintă lucrările artistului Ștefan Sevastre şi texte critice scrise de Doina Mândru, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti.
”Galeria Romană face dreptate unei evidențe istorice adăugând portofoliului său de artiști contemporani pe pictorul şi profesorul Ștefan Sevastre (2.11.1926 – 23.12.2017). Se întregește astfel un nucleu fondator pentru imaginea artei românești contemporane, secvența 1965-1990 (…) Lucrând și observând natura alături de profesor a înțeles fără multă teorie originea și rolul griurilor în pictură. Prin dascălii săi, ajunge la L′Illustration – cu larga ei informație artistică – și la Andreescu. În studenție (1945-1951), la Institutul de arte plastice N. Grigorescu, a studiat desenul cu N. Dărăscu (1883-1959), pictura cu J. Al. Steriadi (1880-1956). Primii săi profesori, pictori de factură impresionistă, își întregiseră studiile la Paris, înainte de primul război, la Academia Julian, în atelierul lui J. P.Laurens, a cărui practică rămăsese academistă. De acolo și metoda lor ancorată doar în studiul după natură, model, compoziție. În anii finali, Sevastre studiază și cu M.H. Maxy (1895-1971), pictor avangardist de stânga, recalificat la proletcultism, tot desen, dar de tip realist socialist.
În istoria noastră recentă, figura lui Ștefan Sevastre rămâne a unui pictor și profesor talentat care și-a prețuit elevii cu exigența pe care o avea și față de sine, care a continuat să studieze odată ei, devenind dintr-un melancolic postimpresionist cu aspirația sintezei plastice un abstract autentic de o rară claritate ideatică și stilistică.” (Doina Mândru, 2024)
”În pictură, armonia definește tendința spre echilibrul forțelor cromatice. Ștefan Sevastre caută tâlcurile geometrice, constructive ale armoniei. Din acest punct de vedere, pictura lui se află astăzi în cel mai evoluat punct al traiectoriei sale. Ea înalță energiile solare ale culorilor primare, roșul, galbenul și albastrul, pe o balanță foarte sensibilă, în cantități și calități dozate de legea cumpănirii: albastru mai mult, roșu mai puțin, galben și mai puțin.” (Mihai Sârbulescu, 2024)
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.