Expozitia „Stare ingereasca”

Expozitia „Stare ingereasca" de la galeria Veroniki Art, cuprinde lucrari ale artistilor Alexandru Antonescu, Dan Constantinescu, Bogdana Contras, Horea Cucerzan, Mariana Macri, Ioan Oratie, Preotul Pantelimon si George Tzipoia. Este deschisa publicului pana la 23 ianuarie 2010.

Expozitia isi propune sa ne aduca mai aproape de atmosfera ingereasca.

Pictura lui Alexandru Antonescu dezvaluie atitudinea pur spirituala a artistului, prin imagini simbolice cu flori si candele aprinse.

Dan Constantinescu recurge la iconografia bizantina prin reprezentarea de Heruvimi si de ingeri, aducandu-i in atmosfera postmoderna.

In compozitiile de mare simplitate ale artistei Bogdana Contras apar personaje plutind peste suprafete diafane, cupole, coloane si deschideri in piatra.

Pictura lui Horea Cucerzan scaldata in lumina aurie, prezinta un paradis terestru dar si sacru, in care vibreaza catedralele, bisericile si ingerii.

Mariana Macri, in tapiseriile sale, pleaca de la formele populare si ajunge la geometrii delicate in nuante de pamant, in linia unui vizibil postbizantinism.

Pictura lui Ioan Oratie este bogata in trairi si in povesti din Ardeal, o lume plina de simboluri si spatialitati germinative.

Icoana „Sfanta Treime” pictata de preotul Pantelimon, dupa celebra icoana a lui Andrei Rubliov, va face parte din iconostasul noii catedrale de la Deva.

George Tzipoia se apropie de viziunea bizantina si postbizantina prin formele epurate ale aripilor albe si stelelor rosii, dar ramane un artist modern prin mijloacele artistice folosite.