Expozitia Sarbatoarea Breslei 2018

Pe 18 octombrie 2018, cu prilejul zilei patronului si ocrotitorului lor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania organizeaza o importanta expozitie de grup intitulata Sarbatoarea Breslei. Expun artisti plastici profesionisti – membri titulari si stagiari ai U.A.P din Romania si absolventi ai Universitatii Nationale de Arte – alti artisti plastici profesionisti cu activitate importanta in domeniul artelor vizuale sau al restaurarii bunurilor culturale, dar si elevi ai Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti. Expozitia este deschisa in perioada 18 octombrie - 15 noiembrie 2018, in sala si foaierul H.H.Stahl la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti. Curatorii expozitiei sunt artistii restauratori Irina Sava si Cristian Olteanu.

In ziua deschiderii expozitiei, la Biserica din Gorj, din centrul zonei de nord a Muzeului Satului, a avut loc o pomenire a membrilor breslei trecuti in eternitate, pornind de la zugravii de subtire si sfarsind cu comemorarea intemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artistilor Plastici din Romania si a fondatorilor Asociatiei Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare.

Breasla! Iata un cuvant cu rezonante multiple: fie profesiune, fie indeletnicire sau meserie, fie in sens mai larg, organizatie in care sunt asociati cei care practica aceeasi meserie. Reuniti dupa mai multe incercari, inainte si dupa evenimentele din 1989, in cadrul UAP, pictorii de biserici si restauratorii si-au gasit forma de organizare, incepand cu anul 1994, cand ia fiinta Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare. Astazi Filiala numara peste 160 de membri, dezvoltandu-se de-a lungul timpului armonios, multilateral si fecund, devenind o adevarata familie. (Prof. Nicolae Sava)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras