Expozitia Murnu – Neam de artisti

Expozitia Murnu – neam de artisti reuneste operele unei familii de artisti aromani – familia MURNU – cunoscuti pictori, sculptori, graficieni si oameni de litere. Expozitia este deschisa la Galeria Dialog, de la parterul Primariei Sectorului 2, si poate fi vizitata pana pe 12 aprilie 2015.

Familia Murnu – importanti oameni de cultura

In expozitia Murnu – neam de artisti sunt prezentate lucrarile artistilor Ary Murnu, Ion Lucian Murnu si Ecaterina Filionescu-Murnu, alaturi de operele scrise ale lui George Murnu. Aceste patru personalitati marcante pentru cultura romaneasca sunt reunite pentru prima data intr-o expozitie eveniment, care isi propune sa readuca in atentia publicului familia Murnu.
Ary Murnu (1881 – 1971) a studiat la Munchen si a urmat Scoala de Belle Arte la Iasi. Este un cunoscut grafician mai ales pentru caricaturile sale din revistele Furnica, Ghimpele, Facla si este prezent in expozitie cu o serie de peisaje minutios realizate.
Fiul sau, Ion Lucian Murnu (1910 – 1984), este prezent in expozitie cu impresionante lucrari de pictura si sculptura. Remarcabila este sculptura Sfantul Ioan realizata in 1976. A fost profesor timp de 40 de ani la catedra de sculptura a Universitatii de Arta Bucuresti.

Despre George Murnu

Fratele lui Ary, George Murnu (1868 – 1957) s-a dedicat studiilor de literatura si lingvistica elena, fiind profesor universitar la Catedra de arheologie a Universitatii Bucuresti. Ulterior este numit director al Muzeului de Antichitati, iar din 1923 este ales membru al Academiei Romane. In 1902 a tradus remarcabil in romaneste Iliada de Homer.
Ecaterina (Titi) Filionescu-Murnu (1906 – 1982), fiica lui George Murnu, a participat la toate Saloanele oficiale de desen si gravura din perioada 1930-1944 si la expozitiile Societatii Tinerimea artistica.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras