Expozitia Calatoriile lui Iser

Sarbatorind 140 de ani de la nasterea artistului Iosif Iser (1881 – 1958), Muzeul National de Arta al Romaniei a deschis expozitia temporara intitulata "Calatoriile lui Iser". Astfel putem admira pentru prima data lucrari care se afla in depozitul muzeului, lucrari realizate de Iser in calatoriile sale din Franta, Spania, Balcic si Istanbul. Expozitia poate fi vizitata in perioada 21 mai – 29 august 2021 in Salile Kretzulescu.

Aceasta prezinta o selectie de lucrari ce abordeaza un gen mai putin cunoscut din creatia artistului: peisajul. Expozitia este structurata pe trei sectiuni – Dobrogea si Orientul apropiat, Franta, Spania – si include 66 de lucrari in tempera, guasa si ulei din patrimoniul MNAR si din colectiile Iser si Moise Weinberg pastrate la Muzeul colectiilor de Arta. Unele dintre lucrari sunt expuse acum pentru prima data.

Artistul calatoreste mult, atat in Europa cat si in tara, descoperind imagini unice, privelisti memorabile ce vor lansa teme de analiza concretizate mai tarziu in compozitiile sale. In contextul unor deplasari succesive, cele mai multe dedicate studiului, in spatii culturale total diferite ca exprimare si formare, peisajul devine pentru artist o adevarata punte de comunicare, compozitiile subliniind idei, sentimente, impresii.

Toate aceste experiente vor avea un puternic impact asupra operei, artistul descoperind peisajul dobrogean (Zi de targ la Turtucaia, Case in Dobrogea), dar si pe cele de pe malurile Bosforului si din Balcic (Vedere de pe Bosfor, Vapoare in portul Constantinopol, Peisaj din Balcic), peisajele din Franta (Rue des Saules, Peisaj din Franta, Plaja la Saint-Malo) si experienta oferita de Spania (Peisaj din San Felice, Miranda del`Ebro).

„In oricare dintre peisajele pe care le realizeaza, fie in plein-air, fie in atelier, pe baza schitelor facute in fata motivului, si indiferent de tehnica in care alege sa se exprime, Iser subordoneaza totul expresivitatii plastice, fara sa piarda nimic din caracterul specific al locului.” (Alina Petrescu, Curator)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras