Expozitia eveniment Atelier de front. Artisti romani in Marele Razboi, deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei, aduce in prim plan pagini emotionante din epopeea Marelui Razboi, unul dintre cele mai sangeroase conflicte armate din istoria omenirii. O scenografie sugestiva, inspirata de structura transeelor si a liniilor de front, recreeaza atmosfera traumatizanta a razboiului si accentueaza emotional mesajul celor peste 120 de lucrari ale artistilor mobilizati, printre care ii regasim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.
Expozitia Atelier de front. Artisti romani in Marele Razboi poate fi vizitata in perioada 23 august 2017 – 28 ianuarie 2018 la parterul Galeriei Nationale a Muzeului National de Arta al Romaniei.
Artistii romani au luptat pe front si au participat activ la Primul Razboi Mondial, fiind luati chiar prizonieri. Lucrarile lor realizate in aceea perioada pun accentul pe latura umana si coplesesc tocmai prin lipsa oricarei retorici grandilocvente, a oricarei emfaze tipice pozelor de tip oficial. Sunt autentice marturii asupra eroismului soldatilor romani dar si a suferintei indurate de soldatii raniti, de prizonieri, de refugiati si de victimele colaterale.
Lucrarile de pictura si sculptura au fost menite unui viitor muzeu militar si au fost expuse pentru prima oara cu prilejul Expozitiei Artistilor Mobilizati din ianuarie 1918. Multe dintre lucrari raspund tacut dar nu mai putin critic, la intrebarea formulata cu pregnanta in anii 1916-1919: Cine (ne) scrie istoria? Expozitia invita la un necesar moment de reflectie inaintea formularii unor raspunsuri personale.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras