Expozitia Acte si antracte la TNB

La Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, în foaierul Sălii Media (aripa Grand Hotel) s-a deschis expoziția de pictură "Acte și antracte" semnată de trei tineri artiști - Silvia Marinescu, Ștefana Petre și Andrei Simion. Curatoriată de Maria Pașc, expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie 2023, zilnic între orele 11.00 - 18.30, cu excepția sărbătorilor legale.

Despre expoziție, curatorul Maria Pașc notează:
„În act: se pun împreună lucrările a trei pictori: Silvia Marinescu, Ștefana Petre, Andrei Simion. Un singur limbaj, al picturii. Trei tipuri de retorică. Retorica este mijlocul cel mai potrivit de a convinge pentru fiecare împrejurare. În Foaierul Sălii Media al TNB, sunt prezenți trei artiști înzestrați cu darul retoricii. Acești trei artiști au deprins meșteșugul de a ține histrionismul sub control, de a nu face din el un spectacol în sine, de a-l folosi ca pe un mijloc de persuasiune. Arta lor nu este în slujba unui efect, ci în slujba unei convingeri.

În antract: intervalul dintre două bătăi de inimă ale privitorului.

Pictura Ștefanei Petre este studiu amănunțit de culoare și compoziție ce prezintă o realitate pe care artista a descompus-o ca mai apoi să o recompună pe suprafața pânzei. În această strădanie de sinteză obiectivă, știința nu rămâne în urma talentului. Studiul Ștefanei este un demers de decantare, o luptă acerbă la toate nivelurile cu neștiutul, cu întâmplătorul, cu nesemnificativul. În pictura sa dominată de o gamă cromatică cu griuri sever elegante tronează un radicalism al desenului, dublat de o fervoare a culorii.

Andrei Simion, pictorul, nu caută în scriere umorile proprii, ci spontaneitatea gândurilor, fără incursiuni psihologice. A da expresie unei lucrări înseamnă a-i da suflet, a face să iradieze din ea o prezență subtilă. Andrei izbutește! Compensează prin preaplinul sufletului său neajunsurile realului. Lucrările tânărului pictor îți dau o bucurie a ideilor care nu poate fi ținută în frâu de nicio disciplină academică. Natura din picturile sale se înfățișează cu o căldură tainică, grăitoare, având o existență virginală.

Silvia Marinescu este înzestrată cu răbdarea de a privi, ea nu caută surprinzătorul, nemaivăzutul. Silvia nu savurează, ci descrie, știe să asculte. Silvia aduce atmosferă, gust pentru culoare, linie ondulată, pictură de o suavă rigoare, ce își lasă amprenta de neșters în ochii și în sufletul privitorului.”


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.